Mitt i:s sommarguide: Bästa hänget finns hemma

Andreas Ek hoppar i vattnet vid Kairobadet i Väsby.
Andreas Ek hoppar i vattnet vid Kairobadet i Väsby.
Mitt i:s reporter Ida Persson provar på Ryssgraven.
Mitt i:s reporter Ida Persson provar på Ryssgraven.
Gunnes gård är en populär klassiker för alla barn.
Gunnes gård är en populär klassiker för alla barn.
En kryssning på Mälaren är svårslaget.
En kryssning på Mälaren är svårslaget.
Gamla bilar går att beskåda vid The Nut house i Väsby.
Gamla bilar går att beskåda vid The Nut house i Väsby.
Längtar du efter lediga dagar? Mitt i har samlat en radda sköna sommartips på grejer att göra i ditt närområde, oavsett om du gillar kultur, äventyr eller sol och bad.

Äventyraren: Klättring, racerbilar och kajak

Om du tröttnar på hängmattan finns äventyret närmare än du tror.

Ös-We Ring i Väsby är Sveriges äldsta gokartbana. På den 654 meter långa banan har barn och vuxna lekt Michael Schumacher, Alain Prost och Ronnie Petterson ända sedan 1966. Ronnie själv körde faktiskt på banan 1967.

Ett lugnare tempo får man framglidande i en kajak på Norrviken. På Sollentuna kanotklubb kan du hyra det mesta som flyter: kanot, kajak, roddbåt eller varför inte testa förra sommarens stora trend SUP – ståpaddlingbrädan.

Klättring är hett och här kan vi rekommendera Gåseborg i Järfälla. Ravinen, Gula väggen och Djävulsväggen bjuder på olika utmaningar. Strax innan Kungsängen finns annars Ryssgraven som erbjuder en klippa som stupar rakt ner i vattnet. Är du svettig efter klättrandet erbjuder både Gåseborg och Ryssgraven utmärkta badmöjligheter.

Barnfamiljen: Lärorik kultur för barn

Med sommarlovsnöjet på nära håll blir det mer tid till det roliga.

Vikingagården Gunnes gård är en Väsbyklassiker. Här kan man få prova på att leva vikingaliv hela sommaren. Varje vecka har sitt eget tema som ofta utgår från ett visst material som trä, skinn och bitar av ben och horn. Gårdens alla djur är en annan självklar höjdpunkt.

Väsby bibliotek erbjuder i år lässatsningen Sommarboken för alla barn mellan 7 och 12 år. Den som läser fem böcker och skriver en kort sammanfattning får en gratis bok och en biljett till Sommarboksfesten den 22 augusti.

Den som hellre ser teater kan ta pendeln till Sollentuna. På gräset utanför Café Brygghuset bjuds det den 6 och 10 juli samt den 10 och 14 augusti på barnteaterföreställningen All världens barn. Vid Oxstallet kan de lite äldre barnen (8-13 år) prova på olika teaterövningar efter föreställningen.

Livsnjutaren: Kryssning, krubb och skrubb

Glöm inte att semesterns ursprungliga syfte är att koppla av och må gott.

Man behöver inteåka bort för att äta gott. I Väsbys natursköna östra kant driver paret Ann-Sofie och Mattias restaurang Spiltan. I Sollentuna finns också lite finare Edsbacka bistro som rekommenderas av White guide.

I sommar kan du också kryssa på Mälaren. Från Bolinder strand i Kalhäll avgår båtturer till exempelvis Sveriges största privatpalats Skokloster slott och Sigtuna där man kan njuta av träbebyggelsen från 1700-talet? Om du är hungrig kan du haka på en räkkryssning eller ta båten till kakslottet i Taxinge. För den historiskt intresserade kan vi rekommendera en tur till den legendariska vikingastaden Birka.

Om sommarvädret inte hållet måttet finns ändå fina alternativ för livsnjutaren. I Infra city finns ett äkta turkiskt bad. Ziya Gursoy, som driver Oriental Hamam, vet hur man skrubbar en kropp. Det började han med redan som 13-åring i Turkiet. Dock sommarstängt i slutet på sommaren.

Kulturturisten: Glas, akvareller och gamla bilar

Glöm City – Norrortskommunerna har flera kulturpärlor på nära avstånd

Konstkännarenoch Väsbybon Ricardo Donoso har etablerat Edsvik konsthall i Sollentuna som Norrorts viktigaste kulturinstitution. I sommar är det fokus på akvareller. Det blir både akvarellsalong och den internationella utställningen World of watercoulors. Konstintrycken smälts bäst genom en promenad i de vackra omgivningarna kring Edsviken.

I Bro håller man liv i en svensk konsttradition, nämligen glasblåsning. Glasbolaget har som syfte att öka intresset för glas som material och för samtida glaskonst och glasdesign. På lördagar finns det också möjlighet att själv prova på glasblåsning.

Gamla bilar kan också vara kultur. Det tycker i alla fall alla de som varannan onsdagseftermiddag beger sig till The Nut house i Torsåker i Upplands Väsby. Här kan man lyssna på motorbuller som om det vore musik och utbyta kunskaper om reservdelar. Den som ingen veteranbil eller motorcykel äger är välkommen att beundra ekipagen.