Mittenstyret i Salem (S, L, C och Rönningepartiet) har lagt 10 miljoner kronor extra till grund- och förskolan under 2024. Det tänker de fortsätta göra årligen under de kommande åren, samtidigt som de planerar lägga ytterligare 4,5 miljoner kronor till grundskolan 2025 och 2026.

Det står klart sedan styrets budgetförslag blev färdigt.

– Det här behövs för att skolpengen ska kunna öka och för att rektorerna ska kunna ha några pengar att jobba med, säger Arne Närström (S), kommunstyrelsens ordförande i Salem.

12,4 miljoner kronor till skolan

Men en del av skolpengarna lär ätas upp av det besparingskrav som ligger på barn- och utbildningsnämnden. Totalt ska nämnden spara 7,8 miljoner kronor, varav 2,1 miljoner kronor tas från grundskolans verksamheter enligt förvaltningens beräkningar.

– Skolorna har fortfarande utmaningar och de måste hitta lösningar för det. Det har man arbetat med under året och fortsätter att göra, säger Arne Närström.

Finns det någon gräns för hur mycket pengar man kan pumpa in i en organisation som går minus?

– Det finns det alltid. Extrasatsningen som vi har lagt på 4,5 miljoner kronor finns med för 2025 och 2026 – men inte 2027. Då hoppas vi se effekter av förvaltningens arbete.

Riskerar nollresultat

Men när mer pengar läggs på skolan, riskerar något annat behöva stå tillbaka. Så även i det här fallet. Kommunens övergripande ekonomi riskerar att gå med nollresultat i slutet av 2025 – trots kommunens mål om att spara 1,5 procent.

– Under 2024 planerar vi att gå back med några miljoner och ska rättas till ur RUR:en (resultatutjämningsreserven, reds anm.). Under 2025 får vi inte planera för att använda RUR:en, och då kommer vi inte kunna klara kommunens sparmål. De pengarna ska i stället gå till att finansiera skolsatsningen, säger Arne Närström.

Är det aktuellt med en skattehöjning?

– Nej, det kommer inte bli någon skattejustering.

Mittenstyrets budgetförslag förväntas antas under kommunfullmäktige i juni.