ANNONS

Lagen i Mjällbys hjärta möts i kväll – ”Älskar båda klubbarna”

Johan Mjällby tränar FC Stockholm några kvällar i veckan – men i morgon blir det läktaren på Celtic park i stället för Kristinebergs IP.
Johan Mjällby tränar FC Stockholm några kvällar i veckan – men i morgon blir det läktaren på Celtic park i stället för Kristinebergs IP.
Han har spelat massor med matcher både för AIK och Celtic. För legenden Johan Mjällby blir det känslofyllt att under kvällen följa klubbarnas möte i Europa League-kvalet.
– Det är två klubbar som jag älskar och jag hade hoppats att båda spelat playoff till Champions League, så det känns lite ledsamt, säger han till Mitt i.
ANNONS

Johan Mjällby har ett gäng Europamatcher för Celtic i bagaget. Och i Solna är han en legend efter tiden i AIK. Imorgon kväll möts klubbarna i hans hjärta på Celtic park i Glasgow i kvalet till Europa League.

– Det är två klubbar som jag älskar, jag hade såklart hoppats att båda laget hade spelat playoff till Champions League i stället, så på det sättet känns det lite ledsamt. Men det ska samtidigt bli fantastiskt kul att se lagen spela. Jag kan gå på matchen utan att egentligen heja på någon, säger Johan Mjällby när Mitt i träffar honom vid gräsplanen på Kristinebergs IP.

Han håller på att förbereda en av veckans tre träningspass med division 2-laget FC Stockholm, som han tog över i vintras. Europa League-kvalet hinner han ändå se på plats, både i Glasgow och i Solna den 29 augusti. Men han väljer inte sida och avslöjar att han inte hejar på något av lagen.

Det är en ynnest att få ha två klubbar som man verkligen älskar

Johan Mjällby

– Det är en ynnest att få ha två klubbar som man verkligen älskar och alltid kommer att följa, säger han.

Gick genom ungdomsverksamheten

För Johan Mjällby, uppväxt i Järfälla och med IK Bele som moderklubb, började AIK-karriären som 13-åring. Han gick igenom ungdomsverksamheten och slog sedan igenom i A-laget och hade många lyckade år som bland annat resulterade i SM-guld. Efter övergången till Celtic 1998 nådde karriären en ny nivå med spel i Europa och ett gäng titlar fram till 2004. Han återvände senare för uppdraget som assisterande tränare.

I Glasgow ser han fram emot att träffa bekanta och vänner i Celtic-organisationen på läktarna.  Celtics manager Neil Lennon känner Johan Mjällby väl som vän och tidigare lagkamrat och tränarkollega. Och Rikard Norling på AIK:s tränarbänk är en gammal barndomsvän och lagkamrat under knatteåren.

– Jag kommer att att sitta på en lite mer neutral plats på arenan, och det passar väl bra till den här matchen. Som neutral säger jag att Celtic är knappa favoriter, framförallt eftersom de brukar vara väldigt hemmastarka. Förhoppningsvis kommer matchen att leva över båda mötena.

– Det finns press för båda lagen, men såklart lite mer för Celtic, där supportrarna verkligen kräver Europaspel. Ur AIK:s synvinkel är det en jättemöjlighet att spela mot en lag som tilldrar sig stor uppmärksamhet och är en massiv klubb. Tar sig AIK in i Europa League innebär det bättre möjligheter att behålla en bred trupp och inte få press att behöva sälja sina bästa spelare.

ANNONS

”Större namn i AIK”

Hur brukar mottagandet vara när du kommer tillbaka till Glasgow?

– Det har alltid varit fantastiskt, både i AIK och Celtic har jag en bra relation till supportrarna. Jag hade inte den största talangen men gav alltid det yttersta för laget. Celtic har ju haft väldigt många storspelare, så på det sättet kanske jag är ett lite större namn i AIK, även om åren har gått och man blivit lite bortglömd, vilket är helt okej.

Matchen i kväll startar klockan 20.45 och går att följa via AIK:s streamingtjänst FollowUsAIK som tillsammans med samarbetspartnern Sportlib har köpt rättigheterna.

Fakta

Har gjort 136 matcher för AIK

  • Johan Mjällby, 48, född i Järfälla, har gjort 136 matcher för AIK och 144 för skotska Celtic. Den forne mittbacken har även gjort 49 landskamper.
  • Som tränare har han varit assisterande i Celtic och Bolton innan han 2016 återvände till Sverige. I vintras tog han över FC Stockholm i division 2.
  • Klubbar som spelare: IK Bele, AIK, Celtic, Levante.
  • Klubbar som tränare: Celtic, Bolton, Västerås SK, Gefle IF, FC Stockholm.