ANNONS

Mjöl mals fortfarande i väderkvarnen i Överby

Taket ska lagas och mjölet malas. Sedan är det dags för vårens kvarndag i Överby. Besökarna får skåda den enda fungerande väderkvarnen som finns kvar i länet.
ANNONS

Vill du ha närproducerat mjöl när du bakar bröd eller steker pannkakor? Då kan du passa på att åka till Överby väderkvarn i mitten av april.

På den traditionsenliga kvarndagen kan besökarna köpa och hjälpa till att sikta mjöl. Om det blåser tillräckligt kan man även se på när mjölet mals.

– Besökarna får inte sköta kvarnen. Däremot är det rätt trevligt att sikta. Men vi köper in spannmål och mal i förhand. Det blåser sällan tillräckligt mycket på kvarndagen, säger Sven Andersson i Sollentuna hembygdsförening.

Väderkvarn i Överby byggdes i mitten av 1800-talet och slutade troligtvis att användas regelbundet 1909 då den sista mjölnaren flyttade därifrån.

Sedan kvarnen renoverades, och återinvigas i mitten av 1990-talet, har föreningen varje vår och höst bjudit in till en kvarndag. Förr fanns det sex stycken väderkvarnar i Sollentuna.

Nu är det bara Överby väderkvarn som är i gång i länet.

– De andra har tappat vingarna och så. Vi mal ett par tre gånger per år och blåser det bra tar det en timme att mala 100 kilo mjöl, säger Sven Andersson.

Han är 79 år och han och kvarnkollegorna börjar snart bli för gamla för att fortsätta att sköta kvarnen.

– Man måste vara lite småtokig för att hålla på med det här. Men kvarnen behöver en del underhåll och vi försöker föryngra oss, säger hon.

ANNONS

Sven Andersson hoppas att Sollentunaborna tittar förbi på kvarndagen.

– Det brukar vara lite glest med besökare men de som kommer är väldigt intresserade. Alla är välkomna. De som är någorlunda vigöra kan ta sig upp med rullatorn. Det är en brant stig men man kan alltid få hjälp att ta sig upp, tipsar han.

Kvarndagen går av stapeln den 21 april i Överby. En månad senare, 24 maj, bjuder hembygdsföreningen in till nästa kvarndag på Landsnora vattenkvarn.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.