ANNONS

Mjölk varannan dag gick inte hem bland eleverna

Fem deciliter mjölk om dagen räcker gott och väl för barn, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.
Fem deciliter mjölk om dagen räcker gott och väl för barn, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.
Ska skolbarn verkligen dricka mjölk till lunch varje dag? Sara Engholm, kock på Sofiebergs skola, ville få barnen att tänka ett varv till på hälsan och miljön och införde mjölkfria luncher var annan dag i en vecka.
ANNONS

Livsmedelsverket rekommenderar barn att bara dricka en halv liter lättmjölk per dag. Ändå dricker de flesta barn betydligt mer – något som då och då debatterats i medier de senaste åren. Sara Engholm ville få eleverna att tänka till kring mjölk, om så bara i en vecka.

Hur mycket dricker man egentligen? Hur mycket slänger man? Hur påverkar mjölkdrickandet miljön? Med den pågående mjölkdebatten i bakhuvudet ville Sara Engholm få eleverna på skolan att reflektera över hur mycket mjölk de dricker.

I början av veckan, när eleverna skulle äta lunch, fanns det således ingen mjölk att hämta. Många elever, särskilt de äldre, blev väldigt missnöjda.

– De väljer att bara äta mackor till lunch, och då är det klart att det inte är så kul att ta vatten till det. Men de hade ju också kunnat variera sin kost och äta mat, säger Sara Engelholm.

– Jag vill att det ska vara utbildande att komma hit och äta. Visserligen finns kostlära inbakat i en del skolämnen, men eleverna behöver mer kunskap. Bara här på skolan slänger vi fem till tio liter mjölk om dagen, det blir mycket pengar och en helt onödig belastning på miljön.

Ska du göra om ditt experiment?

– Det vet jag inte än. Jag hoppas i alla fall att det här fick eleverna att tänka över hur mycket de slänger.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.