Mo Yan trivdes bättre hos eleverna i Rinkeby

Valeria Ibrahim och Adi Tahirovic ger häftet till Mo Yan.
Valeria Ibrahim och Adi Tahirovic ger häftet till Mo Yan.
Elevernas illustrationer som de gjort utifrån Mo Yans roman.
Elevernas illustrationer som de gjort utifrån Mo Yans roman.
Årets nobelpristagare i litteratur, Mo Yan, tyckte det var roligare att vara i Rinkeby än på slottet.

I år var det tjugoandra året som barnen i Rinkeby har arbetat med Nobelpriset i litteratur. Under åren som gått har de fått träffa 19 av pristagarna, som brukar nämna Rinkebybesöket som en av sina favoritpunkter under nobelvistelsen.

Det här året var det klass 8A på Rinkebyskolan som läst delar av årets pristagare Mo Yans roman ”Ximen Nao och hans sju liv” och gjort illustrationer till häftet som de arbetat med. Som vanligt var det fullsatt i Rinkeby bibliotek när nobelpristagaren skulle komma.

Föräldrar, lärare, förlagsfolk, akademiledamöter och ett stort pressuppbåd med bland annat ett tv-team från Kina var på plats.

Maria Hendo och klasskompisen Haia Eichou mötte Mo Yan när han anlände och vägledde honom genom publiken fram till den röda fåtöljen på hedersplatsen längst fram.

Han välkomnades med hälsningsfraser på flera språk och av ett luciatåg från Askebyskolan. Värdarna för dagen, Fatoumata Jallow och Adi Tahirovic ledde hyllningsdagen professionellt.

– Det var nervöst till en början, men sedan lossnade det. Det kändes hedrande att få vara värd, säger Adi Tahirovic.

Fatoumata Jallow håller med.

– Jag var nervös, men det var jätteroligt, säger hon.

Mo Yan tyckte också att det var roligt att få vara i Rinkeby. Han kände sig mer hemma bland eleverna än på middagen han hade varit på kvällen innan på slottet, berättade han i sitt tal.

– När jag kom till middagen tog prinsen mig under armen. Jag var så nervös att jag inte kunde känna något. I dag var det en flicka som tog mig under armen. Det var mycket roligare än i går.

Han lyssnade allvarligtvad eleverna hade att säga, men när Constanza Zelada visade illustrationen på pojken som kokas i olja skrattade han till ordentligt.

– Han tyckte nog att bilden var rolig, säger hon.