ANNONS

Moa vill ta feminismen till Miss World

Att Moa Johandersson över huvudtaget kom på tanken att söka, var för att hon följde med för att heja på en kompis som medverkade förra året. "Då var det en fotograf som undrade varför inte jag är med, och då tänkte jag, varför inte", säger hon.
Att Moa Johandersson över huvudtaget kom på tanken att söka, var för att hon följde med för att heja på en kompis som medverkade förra året. "Då var det en fotograf som undrade varför inte jag är med, och då tänkte jag, varför inte", säger hon.
Tjejer från Haninge tar för sig i skönhetstävlingar. Efter att Paulina Brodd från Vega representerat Sverige i miss Universum siktar Moa Johandersson från Vendelsö på en finalplats i Miss World.
ANNONS

Den 28 maj konkurrerar Moa Johandersson från Vendelsö med 17 andra tjejer om att få representera Sverige i tävlingen Miss World. Jämfört med hur det var för 30-40 år sedan lever skönhetstävlingar som Miss Universum och Miss World i dag en undanskuffad tillvaro i Sverige och ses av många som en relikt från 1900-talets senare del. Moa Johanderssons mamma tillhör dem som stod på barrikaderna för att tävlingarna skulle förbjudas. Under 1990-talet demonstrerade hon mot evenemangen som ansågs uppmuntra till begränsande, och rent av skadliga kvinnoideal.

Moa Johandersson tar dock kritiken med ro. Hon har svårt att se varför man inte både skulle kunna vara en tuff tjej och delta i skönhetstävlingar.

– Jag är hästtjej och jag gillar att vara skitig under naglarna. Och jag är feminist. Men samtidigt gillar jag att testa nya saker. Jag vill se vad det här är för värld och hur långt man kan gå. Men om jag märker att det inte går att vara både och, då är det inget för mig, säger hon.

Går det att säga att man är feminist i en Miss World-tävling?

– Jag vet inte. Än så länge har jag väl inte sagt att jag är feminist rakt ut, för det är så många som blandar ihop det med manshat. Men jag är feminist och alla mina vänner är feminister. Men jag tycker att det borde gå, för tävlingen handlar ju också om att stå för något och brinna för något, säger hon.

I slutet av förra året tävlade Paulina Brodd från Vega i Las Vegas om titeln miss Universum. Nu deltar du i en liknande tävling. Är det en trend bland Haningetjejer att tävla i skönhet?

– Jag vet inte! Vi kanske har snygga tjejer här, som gärna visar upp sig, säger Moa Johandersson och skrattar.

Fakta

900 sökande

Den 28:e maj, under en tävling på Grand Hôtel, avgörs vem som ska representera Sverige i Miss World.

Av 900 sökande har en jury plockat fram 18 finalister.

Samtidigt tävlar sju killar om att få representera Sverige i tävlingen Mister World.

Det är oklart var den stora Miss World-finalen ska gå av stapeln, men förmodligen blir det någonstans i USA, enligt Peter Hadward, mångårig arrangör av den svenska Miss World-finalen.

Han menar att tävlingen de senaste åren fått allt svårare att hitta sponsorer i de skandinaviska länderna. Samtidigt är den populärare än någonsin i länder som Indien, Venezuela och Brasilien.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.