ANNONS

Mobbning vanligt i chatt via mobilapp

De allra flesta ungdomar surfar säkert. Men mobilmobbning är vanligt på flera populära chattappar.
De allra flesta ungdomar surfar säkert. Men mobilmobbning är vanligt på flera populära chattappar.
Allt fler ungdomar använder mobilappar för att chatta på sociala medier.

Men apparna används även till att kränka varandra grovt.

– Framför allt är det tjejer som blir sexuellt kränkta, säger Johnny Lindqvist på Surfa lugnt.
ANNONS

”Du är ful.” ”Du är tjock, såg dig i verkligheten i dag.”

Ungdomarna i Vallentuna berättar om vilka kränkningar som unga kan utsättas för via chatt- apparna på mobilen, till exempel på Kik och Ask.

Men betydligt grövre kränkningar än så förekommer.

Därför är flera ungdomar som Lokaltidningen Mitt i träffar inte med i Ask, som beskrivs som det mest kränkande frågeforumet.

Chattappen Kik verkar däremot alla ha. Innan den går att ladda ner till telefonen uppmanas användarna intyga att de är äldre än 17 år, eftersom innehållet kan vara stötande annars.

Det är just det. Lokaltidningen Mitt i har pratat med flera ungdomar på olika högstadieskolor i Vallentuna, där alla Kik- och Askanvändare är yngre än 17 år.

– Det är nog bara folk under 18 år som skriver hatkommentarer. De använder apparna som tidsfördriv, för att det är kul, säger en elev.

En grupp ungdomar berättar att de använder Kik för att gruppchatta med varandra och göra läxor ihop. Men de är väl insatta i hur mobilmobbningen fungerar.

– Jag har inte Ask, men många har det. Där går det att ställa frågor anonymt. Till exempel betygsätts utseendet på någon, från 1 till 10, säger en av eleverna.

ANNONS

Enligt organisationen Surfa lugnt blir det allt vanligare att ungdomar använder mobilen för att surfa på sociala medier.

– Ask är på tapeten. Framför allt är det tjejer som blir sexuellt kränkta på sina egna frågekonton, säger Johnny Lindqvist, sociala medier-expert på Surfa lugnt.

Även på Vallentunas skolor märks mobilmobbningen, ända ner på mellanstadienivå.

Lokaltidningen Mitt i har gått igenom samtliga anmälningar om kränkande behandling som skolorna anmält till kommunen efter den 1 september i år.

Fyra av de 36 anmälningarna handlar om mobilkränkningar, till exempel på Kik. En handling rör även ett fall från i våras där avklädda bilder på en tjej ska ha spritts på flera skolor.

Flera föräldrar som tidningen pratar med oroas över barnens mobilanvändning.

– Vi resonerar om att ta Kik-uppehåll. Mobilerna upptar barnens mentala kapacitet enormt. Det blir ett hårdare tonläge som lätt kan missuppfattas, när man inte måste hantera en persons reaktion direkt. Det blir också en tävling om att ha flest gillamarkeringar på instagram. Det kan förstärka ett utanförskap, säger en förälder.

Föräldern har nyligen börjat prata med andra föräldrar om mobilanvändningen.

– Skolan borde prata om sociala medier löpande i klasserna.