Mobil bottentvätt ska minska gifterna

Haninge får en ­mobil tvätt i sommar, som ska minska ­problemen med giftiga båtbottenfärger.

Tvätten kommer bland annat finnas på Dalarö och Gålö.

Det är det nystartade före­taget Södertörns båttvätt, vars grundare själva är uppväxta och bosatta i Haninge, som nu ordnar med den rörliga båttvätten i kommunen.

De giftiga båtbottenfärger som i dag finns anses väldigt skadliga för både land och hav, och grannkommunerna Nynäshamn och Tyresö har båda köpt in större båttvättar med reningsverk som ska göra situationen bättre.

Men Haninge kommun köper alltså ingen egen tvätt, i stället får man i sommar besök av en mobil båtbottenvätt. Bland annat kommer den att finnas vid Dalarö båtklubb och Gålö båtklubb.

– Vi har undersökt intresset hos Dalarö båtklubbs medlemmar och andra båtägare, och man är väldigt positiva. Ett 40–50-tal har visat intresse och vi hoppas att andra klubbar nappar också, säger Mathias Jacobson, en av grundarna av företaget.

Det är första gången en liknande båtbottentvätt kommer till Haninge. Det inbyggda reningsverket samlar upp alla rester och kommer att kunna ta emot båtar som är upp till åtta meter långa och som väger som mest två ton. Enligt Mathias Jacobson rör det sig om mellan 60–70 procent av båtbeståndet. Några segelbåtar kommer man dock inte kunna ta hand om.

Företaget hoppas på en allt bättre miljö i kustområdena runt Stockholms skärgård, genom att båtägare ska sluta slipa, skrapa bort färg och måla om sina båtar. I båtbottenfärgen har man bland annat hittat höga halter av cancerframkallande ämnen, som man riskerar att andas in när man underhåller båten.

– Jag har själv båt och vet vilket jobb det är att behöva skrapa och måla båten varje år. Vårt mål är att få folk att sluta använda bottenfärg överhuvudtaget, säger Mathias Jacobson.

Tvätten fungerar som så att båtägaren kör in båten mot tvätten där operatören tar emot.

Sedan tidigare har en ­mobil tvätt funnits i Gävle i ett antal år.