ANNONS

Mobil festival ska få unga att röra på sig mer

Under Street Pep-veckan i Kallhäll kommer barnen kunna skejta, lära sig parkour och spela basket eller fotboll.
Under Street Pep-veckan i Kallhäll kommer barnen kunna skejta, lära sig parkour och spela basket eller fotboll.
Aktiviteter och gemenskap ska trygga ungas hälsa under coronasommaren. Fryshuset får nu närmare 700 000 kronor av regionen för att turnera med aktivitetsfestivalen Street Pep.
– Kan vi hjälpa ungdomar att hitta en ny passion så är det guld värt, säger festivalens samordnare Salman Khan.
ANNONS

Sommaren 2020 är ingen annan sommar lik. Utlandsresorna är inställda och med en ökad arbetslöshet krymper semesterkassan. Människor har permitterats, varslats och blivit snuvade på sina sommarjobb.

Därför slår Fryshuset nästa vecka upp den mobila aktivitetsfestivalen Street Pep för att få barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden att aktiveras och röra på sig. All utrustning som kan tänkas behövas finns på plats, aktiviteterna är gratis och ingen föranmälan krävs.

Ska slå ut oron

Fryshuset och Generation Pep har fått  680 000 kronor av Region Stockholm för att bedriva sommarprojektet vars mening är att främja fysisk och psykisk hälsa och förebygga oro under den rådande pandemin.

– Pandemin har gjort att förutsättningarna för ungdomarna i länet att hitta sysselsättning under sommaren har förändrats. Nästan alla sommarjobb har försvunnit och många kommer vara hemma hela sommaren. Då är det viktigt att samhället engagerar sig och hjälper till att hitta bra aktiviteter i närområdet, säger Christine Lorne, ordförande i Region Stockholms Folkhälsoberedning, i ett pressmeddelande.

Guld värt att hjälpa unga

Festivalen kommer ta sig till sex ställen i Stockholms län. Kallhäll är en av de första att få besök av Street Pep. Dit tar Fryshuset med street fotboll, street basket, parkour och skejt. Även i Rinkeby kommer det spelas fotboll och basket, men även brännboll, amerikansk fotboll och spökboll. Aktiviteterna kommer med andra ord skilja sig något åt på platserna.

Salman Khan Fryshuset

Samordnare Salman Khan. Foto: Fryshuset

Aktiviteterna kommer corona-anpassas med förhållningsregler som maxantal deltagare. En hälsovärd kommer också sprita deltagarnas händer.

– Vi vill främst nå de som inte har en aktiv fritid eller har slutat med sin aktivitet. Vi har allt ifrån sjuåringar till 25-åringar. Kan vi hjälpa ungdomar att hitta en ny passion så är det guld värt, säger Salman Khan, samordnare vid Street Pep.

ANNONS
Fakta

Då kommer Street Pep till dig

Kallhäll
Plats: Källtorpsskolans skolgård
Datum: Måndag 13/7 – fredag 17/7
Tider: 15:00 – 19:00

Rinkeby
Plats: Rinkens parklek
Datum: Måndag 13/7 – torsdag 16/7
Tider: 12:00 – 19:00

Tensta
Plats: Nydalsparken
Datum: Måndag 20/7 – torsdag 23/7
Tider: 12:00 – 19:00

Nacka
Plats: Orminge Bollplan
Datum: Tisdag 21/7 – fredag 24/7
Tider: 12:00 – 18:00

Bredäng
Plats: Ängens parklek
Datum: Måndag 27/7 – fredag 31/7
Tider: 14:00 – 18:00

Källa: Fryshuset
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.