Hundratals gamla mobiltelefoner kan få ett bättre hem än i byrålådan.
Hundratals gamla mobiltelefoner kan få ett bättre hem än i byrålådan.
Sladdfest i en IKEA-kasse, en alltför vanlig syn hos många.
Sladdfest i en IKEA-kasse, en alltför vanlig syn hos många.

Bli av med din gamla mobil – tjäna en slant

Nyheter 

Svenska hushåll har i genomsnitt 6 kilo elprylar som ligger hemma. På Katarina Bangata anordnas en elektrisk loppis där man kan sälja, återvinna eller dela på elprylar man inte använder.

Det är nog många av oss som har en gömd skokartong någonstans fylld med gamla mobiltelefoner, nätverkskablar och antika modem. Andra har kanske en glassmaskin som aldrig kom till användning eller en kasse med batterier och glödlampor man inte vet hur man ska bli av med.

– Det är bättre att återvinna gamla elprylar än att lägga dem i byrålådan. På så sätt kan de komma tillbaka in i kretsloppet och då behöver man bryta mindre mineraler och spara in på jordens resurser, säger Micaela Westerberg, kommunikationschef på Batteriåtervinningen.

”Elektriska polare”

För att underlätta återvinningen ordnar de en elektrisk loppis där människor kan komma och sälja sina elektroniska saker eller återvinna det som inte funkar. Det är tredje året i rad som loppisen äger rum på Katarina Bangata på Södermalm.

– I år provar vi ett nytt koncept som kallas elektriska polare, det är en slags delningspool där kompisar eller en bostadsrättsförening kan dela på exempelvis skruvdragare eller en högtryckstvätt.

4,5 ton elektronik

För barnen finns det tillfälle att prova på en självlysande elbil och blir det ruggigt finns det gratis soppa. Förra året kom det omkring 10 000 personer och totalt har loppisen samlat in 4,5 ton elektronik.

Att boka bord kostar ingenting, det enda man behöver göra är att mejla Batteriåtervinningen. Loppisen pågår lördagen den 28 januari mellan klockan 11.00 och 16.00.

Fler nyheter från Stockholm

Annedalsbon Cindy Bengtsson till final i årets Sveriges mästerkock
Nöje

Cindy från Bromma kan bli Sveriges mästerkock

Nyheter

Charterresenärer flygs hem

Brott

Unga snattare greps i Tumba

Anna Bergman och Lotta Lewenhaupt som kurerat utställningen Scen kontra mode
Kultur

Scenkläder ställs mot mode i ny utställning

Gourmé och Gourmand testar Restaurang Ilse. Rödtunga och chokladkräm
Krogtest

Trivsamt men långt ifrån en klassiker

Anna König Jerlmyr
Nyheter

M i Stockholm utesluter inte samtal med SD