Mobilapp ska öka tryggheten i Väsby

Kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).
Kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).
Väsbyborna ska kunna få kontakt med trygghetsväktare via en app i mobilen. Väsbyalliansen hoppas att appen ska öka tryggheten i kommunen.
– Det här är bara en av trådarna i väven som vi spinner för att göra Väsby tryggare, säger Oskar Weinmar (M).

Väsbyalliansen har pekat ut otryggheten som en av kommunens största utmaningar. Sedan minoritetsstyret tillträdde har bland annat ordningsvakter börjat patrullera stationsområdet och de centrala delarna av Väsby.

Nu hoppas styret att en mobilapp ska bidra till att öka tryggheten.

– En trygghetsapp är ett verktyg för att åstadkomma just det. Men det här är bara en av trådarna i väven som vi spinner för att göra Väsby tryggare, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Ska visa otrygga områden

Tanken är att man via appen bland annat ska kunna tillkalla trygghetsväktare och få en överblick över vilka områden i kommunen som upplevs som otrygga.

– Jag kan inte säga att brottsligheten kommer att gå ner tre punkter på grund av appen, utan det här är bara en av pusselbitarna, säger Oskar Weinmar.

Arbetet med att ta fram appen är fortfarande i sin linda och det är osäkert om tjänsten blir en del av kommunens nuvarande felanmälningsapp eller en fristående, ny trygghetsapp.

– Arbetet är i gång. Det är kloka människor som lägger ned tid och möda på att det här ska bli bra, säger Oskar Weinmar.

Kostnaden beräknas landa på mellan 50 000 och 100 000 kronor, enligt Oskar Weinmar. Ett lanseringsdatum är inte satt.