Mobilblottare sexofredade barn

En man som ofredat småflickor åtalas nu.
En man som ofredat småflickor åtalas nu.
Mannen i 30-årsåldern valde slumpvis ut flickor för korta möten i mörkret.

Nu åtalas han för att sexuellt ha ofredat 28 barn genom att visa mobilbilder av sitt könsorgan.

Han åkte fast – genom sitt SL-kort.

I förra veckan hölls rättegången mot den man i 30-årsåldern som åtalats för att ha sexofredat 28 barn i Stockholm, varav flera i söderort. Bland annat ska han ha utsatt flera barn på olika adresser i Bandhagen. Dessutom åtalas han för att ha ofredat han ett par barn vid Tallkrogens skola.

Enligt åtalet har mannen kommit fram till barnen när de varit ensamma utan vuxna och visat bilder på sin mobiltelefon på sitt könsorgan. Mannen valde slumpvis ut barnen och har riktat in sig på flickor, även om de i några fallen var i sällskap en pojke. Barnen har varit 7–12 år.

Det handlade om korta möten i vintermörkret. Bildvisningen skedde i regel på eftermiddagen eller kvällen när solen gått ner. Ibland konfronterade mannen barnen i deras portar, ibland i närheten av deras skolor och förskolor och ibland i parker.

Mannen kunde gripas efter att han fastnat på en övervakningsfilm på en buss i söderort. När polisen begärde ut listor på passagerarnas SL-kort kunde de se att ett SL-kort befunnit sig i närheten av brottsplatserna.

SL-kortet var skrivet på en man med adress i Huddinge och polisen väntade helt enkelt utanför hans bostad och kunde gripa honom där den 10 december.

Daniel Sunesson är åklagare i målet och har just SL-kortet som sitt starka bevis mot mannen.

– Jag tycker att bevisningen är bra. SL-kortet finns på de platser brott har skett. Mannen förnekar inte att han varit på platserna, säger Daniel Sunesson.

Något annat som talar mot mannen är att flera av barnen kunnat beskriva andra fotografier i mannens mobiltelefon, till exempel en bild på en busshållplats. Bilder som sedan hittades i mannens mobiltelefon.

När mannen greps fick polisen också en dna-träff från ett fall från 2014, då en man onanerat framför en 4-åring och en 5-åring nära Hornstull. Mannen åtalas nu även för detta sexuella ofredande.

Mannens advokat, Sabina Saidi, berättar att mannen erkänt att han varit på två av platserna där telefonblottningen skett. Men säger att han förnekar brott i samt­liga åtalspunkter.

– Vi vill att han ska sättas på fri fot.

Tingsrätten beslutade dock att mannen ska sitta kvar i häktet. Åklagare Daniel Sunesson kommer yrka på fängelsestraff i sex månader.

Peter Ataseven är målsägande för åtta av barnen, samtliga från söderort.

– Jag träffade dem inte direkt efteråt, utan ett par veckor efter händelserna. De har självklart tagit illa vid sig och mått dåligt, men verkar ändå ha tagit det förhållandevis bra. De kunde redogöra för det som hänt i förhör, säger han.

Barnen ska ha ofredats på väg hem från skolan eller fritids, oftast på allmän palts. I något fall har det skett inne i en port.

– Han har gått tillväga på ett speciellt sätt, vilket gör att vi kan knyta honom till brotten, säger Peter Ataseven.

Rättegången avslutades i torsdags. Dom från Stockholms tingsrätt väntas i slutet av veckan.