ANNONS

Mobilförbud i Sundbybergs simhall

Annika som besöker Sundbybergs simhall med sonen Alfred är positiv till mobilförbud. "Uppmärksamheten ska vara på barnet", säger hon.
Annika som besöker Sundbybergs simhall med sonen Alfred är positiv till mobilförbud. "Uppmärksamheten ska vara på barnet", säger hon.
Vuxna som surfar på mobilen i stället för att hålla koll på sina badande barn har fått Sundbybergs simhall att förbjuda mobiler och surfplattor.

– Hellre en irriterad förälder än att ett barn råkar illa ut, säger simhallschefen Frank Marin.
ANNONS

Barn som besöker simhallen måste ha med sig en vuxen. Men alla är inte här för att blöta ner sig. Personalen har blivit uppmärksamma på ett allt större problem – mobiltelefoner. Eller rättare sagt, vuxna mobilzombies.

– Vi har sett mammor och pappor som är helt inne i sina mobiler och plattor som de sitter och surfar och småjobbar på. När man gör det tappar man fokus på barnen, säger simhallschef Frank Marin.

Därför har mobilförbud införts i simhallen. Enligt Frank Marin är de flesta badgäster både förstående och positiva, men kontroverser har uppstått.

– Det kan bli en diskussion när vi säger till, men vi förklarar gärna att det är för barnens säkerhet. En del föräldrar har sagt att deras barn kan simma, men sitter man med mobilen skickar det fel signaler till andra besökare. Hellre en irriterad förälder än att ett barn råkar illa ut, säger Frank Marin.

Dessutom, menar han, kan simkunnighet överskattas av både barn och vuxna. Vid ett tillfälle har personal fått fiska upp ett barn som tappats ur sikte från vuxna.

Mobiler i simhallar och badhus har väckt debatt den senaste tiden. Svenska livräddningssällskapet gick nyligen ut och uppmanade alla kommuner att införa mobilförbud i simhallar och motiverar det med att 1 500 barn årligen får uppsöka akuten efter olyckor i badhus.

Vissa simhallar i landet har liksom Sundbybergs infört förbud, andra gör tvärtom och erbjuder wifi. Bland annat företaget Medley, som har flera simanläggningar i Solna.

– Det finns ett problem med bristande uppsikt, men det är inte uteslutande på grund av skärmar. Vi har säkerhetsregler om att barn mellan noll och sex år ska ha en badande vuxen med sig, och vår uppmaning till föräldrar är att vara med i vattnet, inte läsa, varken på padda eller i tidningen. Men något skärmförbud har vi inte, även om vi kan förstå tanken med det, säger Hans Albrektsson, informationsansvarig på Medley.

I Stockholms stad anses ett förbud vara för hårt. Bland annat för att det är svårt att efterfölja för personalen. En annan kritik mot förbud är att vissa badgäster är i tjänst och behöver kunna nås på mobilen.

ANNONS

Men det är ett konstigt argument, tycker mamman Annika som badar med sonen Alfred i Sundbybergs simhall när Mitt i är på besök.

– Att sitta i telefonmöte i simhallen, någonstans får man dra gränsen. Jag tycker det är jättebra med mobilförbud, både för att man inte ska kunna fotografera och för säkerheten. Uppmärksamheten ska vara på barnet, säger hon.

Sundbybergs simhall kommer inom kort sätta upp tydligare skyltar för att nå ut med förbudet.

– Mobilen ses nästan som en rätt i samhället. Men här värderas badsäkerhet högre, säger Frank Marin.

En ytterligare åtgärd för att öka säkerheten är att höja åldersgränsen från tio till tolv år för barn som vill bada utan vuxen, det införs troligen snart i Sundbybergs simhall.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.