Min lokala hjälte

Mobilfritt på Sofia skola

Mobiler måste vara avstängda om de följer med in i klassrummetn på Sofia
Mobiler måste vara avstängda om de följer med in i klassrummetn på Sofia
När terminen börjar på Sofia skola i morgon är reglerna tydliga: inga mobiler får störa undervisningen.

– Det kommer att vara mobilfritt under alla lektioner, säger rektor Karin Ekstrand.

I skolan måste man kunna koncentrera sig, men när mobilerna är påslagna blir det omöjligt. Därför blir nu mobilreglerna på Sofia tydligare.

– Du kan lägga in den i ditt skåp eller ha den i fickan om du inte tar upp den. Lärarna har köpt in korgar och när lektionen börjar kan eleverna lägga sin telefon där. Alla mobiler ska vara avstängda under lektionen, säger Karin Ekstrand.

Också tidigare skulle lektionerna vara mobilfria.

– Det har varit så, men ändå med en viss tvekan. Nu är regeln demokratiskt genomförd.

Under våren har frågan diskuterats i klassråd, elevråd och med föräldrarna. Representanter för elever, lärare och föräldrar har sedan kommit fram till de nya reglerna.

För Karin Ekstrand är de ett sätt att säkra den rätt till utbildning som alla barn har enligt lagen.

– Vi är jättemåna om att det här är en skola. Eleverna har rätt att vara i en miljö där de kan hålla fokus. Den som inte håller med stör andras rätt till det.

Sommmarens Pokémonvurm tror hon inte kommer att följa med in på skolan. Inte heller att eleverna kommer att ägna rasterna åt att jaga digitala småmonster.

– Jag tror inte det finns så många pokémon att fånga på skolgården. Annars tycker jag själv att det är jättekul. Jag har den själv som app i hopp om att jag någon gång kan ge mig ut på stan och spela med mina 25-åriga barn. Det är ett oförargligt och vänligt spel. Men det är ett fritidsintresse. Och vi är måna om att det här ska vara skola.