ANNONS

Mobilkoll öppnar för ny busslinje

Bussföretaget har haft koll på hur mobiltelefonerna har rört sig på Södertörn.
Bussföretaget har haft koll på hur mobiltelefonerna har rört sig på Södertörn.
Ett nytt projekt ska ge möjlighet till lösningar för smartare resor och kollektivtrafik i framtiden. Nobina samarbetar nu med Telia och analyserar hur människor på Södertörn reser.
– Har väckt frågan om nya busslinjer, säger kommunikationschefen.
ANNONS

Har du rört dig någonstans på i Huddinge, Haninge, Tyresö eller andra delar av Södertörn under början av året och haft en mobiltelefon i fickan eller väskan?

Då har bussföretaget Nobina registrerat ditt resande. De har nämligen försökt lista ut hur Södertörnsborna reser till vardags, med hjälp av anonymiserad mobil nätverksdata.

– När vi tittar på hur SL-korten registreras på våra bussar kan vi bara se var människor går av och på. Nu kan vi se resmönster även om man inte åker kollektivt, säger David Erixon, kommunikationschef Nobina.

Ser inte vem du är

Mellan november-december förra året skannade de av den mobila nätverkstrafiken i hela Södertörn för att kunna se resemönster. Datan som de samlar in med hjälp av Telias teknik anonymiseras, så att man inte kan veta vem det är som rör sig på en viss plats, utan bara att det är en anonym mobiltelefon.

– Det vi kan se är punkter på ett kartnät, säger David Erixon.

Men den informationen kan ändå visa på tydliga resemönster.

– Då kan vi se om det är många som till exempel behöver cykla ett visst antal kilometer till busshållsplatsen. Vilka tider som flest reser, både med buss och andra färdmedel, och vilka sträckor människor reser.

Liknande teknik har bland annat använts för att registrera vilka platser i Stockholms innerstad som är mest välbesökta.

Den informationen som registreringen av mobil nätverksdata har gett har redan väckt frågan om att sätta in en ny busslinje i framtiden.

Hemligt om ny linje

– Vi har sett att det är omfattande resande till ett visst centrum på Södertörn. Där skulle det kunna bli aktuellt med en ny linje, säger David Erixon.

Vilket centrum är det?

– Eftersom detta bara är en första mätning och ett pilotprojekt vill vi inte gå ut med den informationen. Det skulle kunna leda till spekulationer om när en ny linje skulle vara möjlig och så vidare. Vi vill göra fler undersökningar och få in än mer kvalitativ data för att kunna gå ut med det, säger Erixon.

Den data som har kommit in under mätningarna på Södertörn har också kunnat bekräfta en del saker som andra undersökningar om resande också kommit fram till, berättar David Erixon.

– Bland annat att allt fler jobbar hemifrån på fredagar och att fler åker hem tidigare från jobbet på fredagar. Med sådan kunskap kan man sätta in fler bussar när och där det finns behov och kanske dra ner när och där färre reser, säger han.

Tanken om nya cykelbussar har också väckts efter att man har sammanställt datan från undersökningen. Det kan vara en av sakerna som skulle göra mest nytta i kollektivtrafiken i framtiden, enligt bussföretaget.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.