ANNONS

Mobilmaster väcker vrede på Ingarö

De flesta inser behovet av mobilmaster, men få vill ha dem nära huset.

Men trots oro för både strålning och minskat fastighetsvärde får Värmdöborna vänja sig vid fler.

– Ingarö har fått 5-6 stycken bara under hösten, säger Condrad Grut, bygglovshandläggare.
ANNONS

I september i år damp det ner brev 96 Ingaröbors brevlådor. Där fanns information om att bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden ville bevilja bygglov för en 60 meter hög mobilmast på ett 40 meter högt berg i ett tätbebyggt område.

Inte långt därifrån, på Telegrafberget, står redan en mast sedan cirka 20 år, något som gör familjer i området oroliga.

– Jag och mina barn kommer att bo mitt mellan två mobilmaster. Jag tycker inte att det känns bra, säger en av de boende.

De är inte ensamma om att bli granne med mobilmaster. På några månader har flera master fått tillstånd att byggas på Ingarö.

– Det handlar om 5-6 stycken. Folk surfar mer och bandbredden räcker inte. Det här är gamla fritidshusområden där folk bosätter sig, säger Conrad Grut, bygglovshandläggare på Värmdö kommun.

En av masterna som mött störst motstånd är just Skälsmaramasten, som kan bli den högsta i kommunen då den kommer att placeras på ett berg.

Sedan bygget fick grönt ljus i mitten av oktober har ett 30-tal personer skrivit på namnlistor och två personer har överklagat uppförandet. Men den är långt ifrån den enda som Värmdöborna är skeptiska till.

På ön Kuggmaran har en tvist mellan boende och byggherren pågått i fem år gällande en mobilmast i naturreservatet Jungfruskär och bygget av den 36 meter höga mobilmasten på Bagarvägen i Gustavsberg har gjort flera boende upprörda.

Bakom protesterna ligger synpunkter på masternas placering, farhågor för att fastigheter ska minska i värde och en oro för strålningsrisk, något kommunen inte kan ta hänsyn till.

ANNONS

– Vi hänvisar till Strålsäkerhetsmyndigheten som menar att det inte är farligt. De flesta blandar ihop mobilmasters strålning med strålning från mobiltelefoner. Men det är skillnad att hålla en telefon två centimeter från örat och få strålning som i princip avtar 7-10 meter från masten, säger Condrad Grut.

I tjänsteskrivelsen gällande Skälsmara står att allmänheten måste tåla utbyggnad av master även i fortsättningen.

”Utbyggnaden av telekommunikation är prioriterat inom hela EU varför det anses vara fullt motiverat med ytterligare en mobilmast både för att säkra mobiltäckning i Eknäsområdet samt delar av Ingarö-Långvik dit den sydligare masten inte når”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.