ANNONS

Mobilsurf är en trafikfara

Nicole Aravena går ofta försjunken i sin smartphone. Ibland har hon hunnit ut i gatan innan hon märker det och får snabbt springa tillbaka.
Nicole Aravena går ofta försjunken i sin smartphone. Ibland har hon hunnit ut i gatan innan hon märker det och får snabbt springa tillbaka.
Facebook, mejl och wordfeud. Den ständiga uppkopplingen är inte bara stressande – den kan vara direkt farlig.

Allt fler fotgängare råkar ut för olyckor när de går försjunkna i sina mobiler.
ANNONS

Nicole Aravena, 17, från Lidingö vet. Hon gick och tittade på en film i smartphonen tillsammans med sin pojkvän.

– Vi hade var sin hörlur och plötsligt åkte min ur. Han gick åt sidan, men jag såg inte och gick rakt in i en stolpe. Det gjorde ont så klart, säger Nicole och skrattar lite generat.

Även i trafiken har hon märkt att telefonen kan vara en risk.

– Ibland går jag och läser ett meddelande och är halvvägs ut i gatan innan jag märker det. Men jag hinner ju springa tillbaka igen.

Liknande erfarenheter har Katarina Sandberg från Östermalm. Hon har varit nära att missa bussar och när det hon läser är tillräckligt intressant kan hon kliva ut i gatan, men hon tycker ändå att hon klarar att hantera sin smartphone och på samma gång vara uppmärksam.

– Men jag tänker på de unga som sms:ar samtidigt som de går med kompisar och upptäcker stora vida världen. Jag vet hur jag själv var när jag var liten. Jag är lite orolig för dem, säger hon.

En amerikansk studie från Ohio state university visar att antalet fotgängare som besökte akutmottagningar efter skador orsakade av att de varit försjunkna i sina mobiler och snubblat, ramlat eller sprungit in i något fördubblades från 2007 till 2008. Lanseringen av smartphones med otaliga applikationer och spel har gjort folk ännu mer absorberade av sina mobiler.

Någon svensk studie finns inte men flera källor ger en bild av att det är likadant här.

– Jag har inte statistiska belägg för det. Men jag har väl samma känsla som alla andra. Att det ökar, säger Maria Liljeby, sjuksköterska på akuten på Södersjukhuset.

ANNONS

Hon arbetar även med Strada-registret, i vilket alla olyckor med gångtrafikanter – halkolyckor, trafikolyckor och liknande – registreras.

Vid en dödsolycka i innerstan förra året fanns uppgifter om att den förolyckade var upptagen med sin mobiltelefon och inte uppmärksammade lastbilen som körde på henne.

– Men vi är försiktiga med att skriva mobilanvändning som orsak. Det kan hända att vittnen eller andra säger att personen höll på med sin mobiltelefon, men det räcker inte. Vi måste vara helt säkra, säger Maria Liljeby.

Hon påpekar att människor kanske inte är så benägna att berätta att de själva har varit ouppmärksamma för att de hållit på med sin mobiltelefon. Annat är det om motparten i olyckan, exempelvis en bilförare, använt tele­fonen.

Mobilförbud för bilförare är en fråga som diskuteras flitigt, men även cyklister som samtidigt hanterar en smartphone är en trafikfara.

– Det är ytterst olämpligt. Trafiken i Stockholm kräver all koncentration. Jag vet själv hur det är när jag cyklar och det ringer. Jag svarar faktiskt, men jag försöker cykla åt sidan. Det är ännu värre att sms:a samtidigt, säger Christian Juul, ordförande i Cykelfrämjandet.

Han påpekar att gångtrafikanter med hörlurar försjunkna i musik också är en olycksrisk eftersom de inte hör när cyklister ger signal med ringklockan.

Fakta

Fyra av tio har en smartphone

Fyra av tio svenska mobilanvändare har en smartphone.

Uppskattningsvis finns det en miljon smartphones i Sverige. En tredjedel av dessa finns i Stockholm.

Antalet som surfar i mobilen har ökat kraftigt. Den sista juni 2011 fanns det nästan 2,3 miljoner abonnemang där minst 1 gigabyte datatrafik ingick eller köptes till abonnemanget.

Svenskarna delar andraplatsen tillsammans med britterna på mobilsurflistan i Europa. Etta ligger Turkiet.