Mobiltelefon blev lyxbilstjuvens fall

Djursholmsbons Range Rover hittades på en allmän parkering i Nykvarn med spanska registreringsskyltar som hängde på sned.
Djursholmsbons Range Rover hittades på en allmän parkering i Nykvarn med spanska registreringsskyltar som hängde på sned.
En Range Rover, värd 1,3 miljoner, stals i Djursholm i maj. Men innan bilen hann gå på export hittades den och ägaren fick tillbaka den. Nu har två män från Litauen dömts till fängelse för flera stölder. Tingrätten slår fast att det handlar om organiserad brottslighet.

Biltjuvar slog till en natt i början av maj och en Djursholmsbo blev bestulen på sin Range Rover som stod låst och larmad på uppfarten till huset. Enligt bilens GPS-sändare färdades bilen till Nykvarn och två dagar senare hittades även bilen där på en parkering, med spanska registreringsskyltar som hängde på sned.

Samma dag spanade polisen på en annan stulen bil i Södertälje. Två män greps och i deras bil fanns tre mobiltelefoner – bland annat en ”chefstelefon”, som blivit avgörande för domen. Genom analys av telefonernas positionering och chattkonversationer kan Tingsrätten konstatera att en av männen, en 28-åring, kan kopplas till bilstölden i Djursholm. I en konversation mellan telefonerna får ”klantskallen” som bytt registreringsskylten kritik och de undrar om det finns en ”låda” redo för export av bilen.

28-åringen har nu dömts till 2 år och 6 månader, bland annat för grov stöld av Range Rovern i Djursholm, och ska betala 3 263 kronor i skadestånd till Djursholmsbon, men både åklagare och advokaten har överklagat domen till Hovrätten.

Enligt länskriminalinspektör Lars Stervander minskar bilstölderna överlag i och med förbättrade stöldskydd, men andelen bilar som inte återfinns ökar. Fyrhjulsdrivna bilar som Range Rover är mest attraktiva.

– Bilarna går till Litauen där man knackar in nytt chassinummer och byter ut registreringsskyltarna och sedan skeppas de vidare, säger han.

Även bildelar går på export till verkstadsindustrin. För några veckor sedan länsades fyra BMW-bilar i Enebyberg, Stocksund och Djursholm på rattar och airbags och enligt polisen är det organiserat.

Lars Stervander tipsar om att låsa in bilen ordentligt i ett garage och inte ett flerbilsgarage, där tjuvar kan jobba ostört om de tar sig in. I det fallet är det bättre att ställa sig på gatan. Larm tror han hjälper i viss utsträckning.

– Står det två lika bilar så kanske de tar den utan larm, säger han.