ANNONS

Mobiltjuven lurade Filip och Simon

Filip och Simon blev lurade av den ”trevlige” tjuven. ”Jag tror inte han skulle gjort så mot en vuxen”, säger Filip.
Filip och Simon blev lurade av den ”trevlige” tjuven. ”Jag tror inte han skulle gjort så mot en vuxen”, säger Filip.
Filip, 10, och Simon, 11, var på väg till skolan när de stötte ihop med mobil­tjuven. Han verkade snäll – men stal Filips telefon och SL-kort och försvann.

Lyckligtvis grep polisen en misstänkt man med de stulna sakerna samma dag.
ANNONS

Bästa kompisarna Filip och Simon, som båda bor i Duvbo, möttes som vanligt i onsdags morse för att i sällskap ta bussen till skolan. Då kom en man fram och frågade om vägen till tunnelbanan. Pojkarna pekade mot Duvbo tunnelbane­station, men mannen insisterade på att de skulle följa honom dit.

– Han sa att han var bakfull och inte visste var han var och att han behövde hjälp. Han var hur snäll som helst mot oss, så det kändes taskigt och lite läskigt att säga nej. Det var som att han övertalade oss, berättar Filip.

Pojkarna började gå backen upp mot tunnelbanan med mannen. Han frågade om han fick låna en telefon för att ringa en kompis och en taxi. Simon lånade först ut sin, men pengarna på kontantkortet tog slut. Då ville mannen ha Filips telefon.

– Han sa att han inte hade något batteri till sin telefon, men vi såg att det hade han visst. När han pratade i våra mobiler såg vi på displayen att han bara låtsaspratade, säger Filip.

När de var framme vid Ica bad mannen dem att gå in och köpa en flaska juice och gav dem en hundralapp. Pojkarna bestämde sig för att göra främlingen en sista tjänst. Men när de kom ut från affären hade mannen försvunnit med Filips mobil och SL-kort.

– Filip blev jätteledsen. Vi sprang runt och frågade folk om de sett något, men han var borta, säger Simon.

De gick hem till Filips pappa An­ge­lito som ringde polisen.

– Att ge sig på barn är så fegt. Jag vill verkligen varna föräldrar. För barn gäller det att inte följa med främlingar, och inte flasha mobilen, säger Angelito.

Det är inte första gången barn blir av med sina mobiler på mindre trevligt sätt. Förra vintern berättade Lokaltidningen Mitt i även om två 9-åriga flickor som blev bestulna på sina mobiler i Rissne. I somras blev en 13-årig pojke rånad på en telefon i Hallonbergen.

ANNONS

Men den här gången slutade det – trots allt – ganska bra. Samma kväll som stölden i Duvbo ringde polisen och berättade att de gripit en man i centrala Stockholm.

Han hade då stulit varor i en klädesbutik.

När mannen, som av polis beskrivs som en ”notorisk småtjuv”, greps hade han Filips mobil och SL-kort på sig.

Mannen är i 20-årsåldern och bor i Stockholm.

Både Filip och Simon säger att de har tagit lärdom av det som hänt.

– Vi har nog lärt oss att säga nej. Nu förstår vi ju att han lurade oss, jag tror inte han skulle gjort så mot en vuxen, säger Filip.

Han sa att han var bakfull och inte ­visste var han var.

Fakta

Varannan 10-åring har egen mobil

Varannan 10-åring har en egen smart telefon.

Bland unga över 14 är siffran 90 procent.

39 000 mobiltelefoner anmäldes försvunna i Stockholms län under 2012, en ökning med nästan en fjärdedel från 2011.

En orsak till ökningen är enligt polisen att allt fler barn skaffar smarta mobiler.

Källa: Polisen, stiftelsen .se

ANNONS