Min lokala hjälte

Moderat beklagar – och gläds åt – sitt felcitat

Tapani Juntunen, moderat i Skärholmens stadsdelsnämnd.
Tapani Juntunen, moderat i Skärholmens stadsdelsnämnd.
Falska uppgifter om professor Hans Rosling har spridits via Skärholmsmoderaten Tapani Juntunens Facebooksida.
- Jag gjorde ett misstag, säger han.

När Tapani Juntunen, ledamot i Skärholmens stadsdelsnämnd, nyligen lade upp en bild på Hans Rosling på sin Facebooksida, fanns också ett citat från Rosling med. Bland annat påstods att professorn sagt att ”För hälften av Sveriges asylmottagnings kostnader hade vi kunnat hjälpa hela världens flyktingar”.

Inlägget delades över 5 000 gånger, rapporterar tidningen Metros Viralgranskare.

Problemet är att Hans Rosling aldrig sagt detta. Det är ett felcitat som har sitt ursprung i en tv-intervju som Svenska Dagbladet gjorde med Hans Rosling 2015.

– Jag gjorde ett misstag. Jag lyssnade på tv-intervjun men citerade inte ordagrant. Men jag tycker ändå att andemeningen är densamma, säger Tapani Juntunen till Lokaltidningen Mitt i.

I SvD-intervjun kritiserar Hans Rosling delvis svensk flyktingpolitik och tycker att Sverige borde hjälpa fler människor i deras närområden. Men samtidigt säger han att han tycker att Sverige ska välkomna flyktingar, sedan vi gjort vad vi kunnat i närområdena. Det framgår inte av inlägget på Juntunens Facebooksida.

Viralgranskarna har spårat det felaktiga citatet till en tråd på Flashback där intervjun med Rosling delats och där just denna formulering förekommer.

När Mitt i går in på Juntunens Facebooksida har han bytt ut bilden på Hans Rosling mot en bild på sig själv, med cowboyhatt och cigarr, och lagt till kommentaren ”Tapani Juntunen lägger fram sanningen om svensk asylpolitik, med rätt attityd.” Under finns citatet från Flashbacktråden kvar.

Tapani Juntunen är inte helt missnöjd med sitt misstag.

– Det var ett lyckat misstag med tanke på de enorma mängder delningar och den stora uppmärksamhet jag fick, säger han.

Tidigare i höst skrev Mitt i om Tapani Juntunens förslag  att Moderaterna centralt borde samarbeta med Sverigedemokraterna, i stället för med Centern och Liberalerna. Förslaget fick kritik av andra ledamöter i stadsdelsnämnden. Även av hans partikolleger där tog avstånd.

– Det är ett förslag som jag fortfarande står får. Under hösten har jag bara stärkts i min övertygelse, säger han.