ANNONS

Moderat lämnar politiken: ”Har sålt sin själ”

Gabor Sebastiani lämnar Lidingömoderaterna efter nio år i partiet.
Gabor Sebastiani lämnar Lidingömoderaterna efter nio år i partiet.
Gabor Sebastiani lämnar Moderaterna och sina politiska uppdrag.
– Interndemokratin fungerar inte längre.
ANNONS

Gabor Sebastiani har varit aktiv inom Moderaterna i 13 år och på Lidingö i nio år. Han har fram till nu suttit som ersättare i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Men de senaste tre åren har han känt att partiet har förändrats – och att medlemmar har rekryterats enbart för att få gehör för en viss fråga.

– Förra året var det mycket prat om förtätningen av Torsvik. Då rekryterades 200 nya medlemmar för att driva en politik om ingen förtätning alls av bostäder på Torsviksberget, säger Gabor Sebastiani.

– De här medlemmarna var bara intresserade av den här frågan, sedan lämnade de.

Flyktingpaus blev droppen

Han upplever att samma sak hände i år då frågan gällde modulhusen för nyanlända på Bosön.

– I år rekryterades medlemmar som var emot flyktingbarackerna. De röstade in styrelsen mot att man fick ett nej till dem.

LÄS MER: M på Lidingö: Vi vill ha flyktingpaus

Beslutet att lämna politiken och partiet har kommit ganska spontant, säger Gabor Sebastiani.

– Efter årsmötet gick man ut med en annonskampanj där man sa ”Nej till baracker, ja till flyktingpaus”. Där någonstans kände jag att det inte kändes bra. Man gick lite för hårt och blev ett enfrågeparti. Då måste jag dra på en hög växel och lämna, partiet har sålt sin själ.

”Bra med stark närdemokrati”

Moderaternas ordförande Daniel Källenfors håller inte med om kritiken.

ANNONS

– Det är precis så här man vill att det ska vara i en demokrati. Att personer som är engagerade i en fråga kommer in i partiet och jobbar för det. Det är bra att vi har en stark närdemokrati.

”Det är ganska naturligt att man intresserar sig för sakfrågor initialt.”

Att de skulle lämna partiet efter att ha stridit klart för sin fråga, tror inte Daniel Källenfors.

– Han har ju rätt i att många har gått med de senaste åren på grund av byggfrågan och paviljongfrågan. Jag ser inte det som ett problem i sig. Väldigt många medlemmar har gått med i ett parti för en enskild fråga, sen breddar man intresset. Det är ganska naturligt att man intresserar sig för sakfrågor initialt.

Att nya medlemmar ska ha röstat fram en styrelse för att få igenom en viss fråga stämmer inte, enligt Daniel Källenfors.

– Styrelsen blev enhälligt föreslagen av valberedningen och vald på stämman. Ingen på stämman tog upp förslag till ändring på styrelseförslag. Jag uppfattar därför att styrelsen har brett stöd.