Moderata politiker kritiserar Täby

Täby får kritik av andra moderata politiker.
Täby får kritik av andra moderata politiker.
Täbys beslut att stoppa mottagningen av nyanlända har väckt stor uppståndelse. Nu kritiseras den Alliansstyrda kommunen av moderata politiker i andra kommuner.

Täbys kommunledning skapade rubriker när man meddelade att man inte skulle kunna ta emot fler nyanlända. Det eftersom det var för svårt att ordna bostäder åt dem. Därmed blev man den andra kommunen i landet efter Ekerö som sagt stopp till fortsatt mottagande.

Beskedet kritiserades av oppositionen, och Socialdemokraternas ledare i Täby, Annica Gryhed, beskyllde Alliansens politiker för att inte ha ansträngt sig tillräckligt.

Men kritiken kommer inte bara från röd-grönt håll, nu rapporterar Ekot att moderata kommunalråd i andra kommuner är kritiska mot Täby.

Patric Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge, säger till Ekot att Täbys och Ekerös agerande är osolidariskt.

– Jag tycker att det är olyckligt, det sänder dåliga signaler till övriga kommuner. Östra Göinge är en kommun som kämpar och sliter med att lösa det uppdrag vi har fått och så finns det andra som väljer att komma undan. Just nu gäller det att alla måste hjälpa till i det svåra läget, för alla har samma bekymmer, säger han till radiokanalen.

Patric Åberg (M) riktar också kritik mot Moderaternas ledning på riksplanet, som uttryckt förståelse för Täbys och Ekerös agerande.

– Det måste vara slut på det här daltandet med de kommuner som råkar ligga runt omkring Stockholm, säger Patric Åberg till Ekot.

Även Gert Jonsson, moderat kommunalråd i Vaggeryd, säger att alla kommuner har ett ansvar att fortsätta sitt mottagande.

– Om nu regering och riskdag har beslutat detta, och om jag förstått det hela rätt så var det en rätt bred överenskommelse, då är det de här asylreglerna som gäller. Alla kommuner har ju jobbigt med detta, då får man acceptera den här modellen, säger Gert Jonsson (M) till Ekot.