ANNONS

Tunga moderater kräver ny partiledare

Ännu råder oenighet inom moderaterna i länet om AKB.s framtid.
Ännu råder oenighet inom moderaterna i länet om AKB.s framtid.
Flera moderata kommunalråd runt om i Stockholm har krävt partiledaren Anna Kinberg Batras (M) avgång, däribland Täbys kommunalråd Leif Gripestam. M-kommunalråden i Österåker och Vaxholm är däremot tysta.
ANNONS

Missnöjet mot Moderaternas partiordförande Anna Kinberg Batra (M) växer, och en stor del av kritiken kommer från Stockholm läns moderata kommuner. Genom SVT gick Solnas kommunalråd Pehr Granfalk ut och krävde partiledarens avgång, och under morgonen gick även Danderyds Olle Reichenberg (M) ut med samma krav till Mitt i Danderyd.

Nu går även Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby, ut och säger att han inte har något förtroende kvar.

Men så långt vill inte Lars Lindgren, kommunstyrelsen ordförande i Vaxholm gå, i alla fall inte offentligt:

– Jag har inga kommentarer. Det är en intern process, säger han till Mitt i.

Mitt i har under dagen även sökt Michaela Fletcher (M), kommunalråd i Österåker, men hon uppger att hon varit upptagen.

Enligt Leif Gripestam har alla moderata kommunalråd i länet haft telefonkonferens och enligt honom har ”en stor majoritet” ansett att det inte finns något förtroende kvar för Anna Kinberg Batra.

– Jag gör bedömningen att vi behöver en nystart, och då krävs det en ny partiledare, säger Leif Gripestam.

ANNONS

Vad är det som har brustit?

– Vi har haft svårt att få förtroende för vår politik, opinionen har legat på ett sluttande plan under en längre tid och vi måste göra något för att förändra det. Då behöver vi en ny som kan bära arbetet framåt.

Är det bara kommunikationen utåt som brustit eller är det även politiken i sig?

– Det är även tydligt i politiken. Vi måste börja driva frågor som driver makten bort från politiker över till individen i en högre utsträckning än vi gör idag. Vi måste förtydliga individens roll i samhällsbygget och fokusera på valfrihet och sänkta skatter.

Nämndes det några eventuella ersättare under telefonkonferensen?

– Nej, jag kan bara konstatera att det finns många lämpliga namn. Men det kommer att bli en öppen process och vi får se vilka som eventuellt kan vara redo att ställa upp.

Hur länge har missnöjet pyrt?

– Det har pågått väldigt länge egentligen men det var igår som någonting hände och det blev aktuellt igen. Det här är ingen kritik riktat mot Anna Kinberg Batra som person utan det här är ett sätt att förhålla sig till den politiska verkligheten.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.