Moderater i Österåker vill ha minnesplats för veteraner

Minnesmärket Restare på Gärdet i Stockholm för svenska civila och militära veteraner invigdes 2013.
Minnesmärket Restare på Gärdet i Stockholm för svenska civila och militära veteraner invigdes 2013.
Moderaterna i Österåker har beslutat att driva frågan om en minnesplats för krigsveteraner.
– Österåker har ju en historisk koppling till försvar och det bor också en stor andel veteraner i Österåker, säger Jeanette Widén (M).

På onsdag nästa vecka, 29 maj, är det Veterandagen. Då hedras personal som deltagit i nationella eller internationella insatser i krig och kriser. Nu vill moderaterna driva frågan om en minnesplats för krigsveteraner i Österåker.

– Många av de minnesplatser som finns i Sverige ligger tyvärr på militärt område och det gör att anhöriga inte alltid får besöka dem. Österåker har ju en historisk koppling till försvar och det bor också en stor andel veteraner i Österåker, säger Jeanette Widén (M), socialnämndens vice ordförande.

Berör även anhöriga och vänner

– Det här rör många av våra kommuninvånare, det rör alla dem som varit ute på mission men också anhöriga och vänner. Självklart ska veteraner och anhöriga ha en minnesplats de kan besöka för att minnas och sörja. Men också en plats där veteranerna kan känna stolthet över sina insatser säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande.

Veterandagen är sedan förra året allmän flaggdag, efter ett initiativ från moderaterna.