ANNONS

Moderater vill sälja saluhallarna

Peter och Ulf Elmqvist tror inte på en utförsäljning av Östermalmshallen. ”Vi har vårt livsverk här”, säger Peter Elmqvist.  Foto: johan Kindbom
Peter och Ulf Elmqvist tror inte på en utförsäljning av Östermalmshallen. ”Vi har vårt livsverk här”, säger Peter Elmqvist. Foto: johan Kindbom
Förra borgarrådet Joakim Larsson (M) vill sälja ut stadens saluhallar, däribland Östermalmshallen.

– Då kan vi lika gärna slå igen, säger Peter Elmqvist, vars familj drivit fiskbutiken Lisa Elmqvist i hallen sedan fem generationer.
ANNONS

Joakim Larsson är en av stadshusmoderaternas mest profilerade politiker och satt tidigare som ordförande i den exploateringsnämnd som på torsdag ska ta ställning till förslaget. Nu sitter han i opposition och vill göra skiljelinjerna mot den rödgrödrosa majoriteten tydliga.

– Kommunen ska inte bedriva den här sortens affärsverksamhet och det är en ideologisk fråga för oss, säger han.

Han tycker att öppettiderna är otillräckliga och tror att de skulle bli mer generösa om saluhallarna drevs privat.

– Många efterfrågar saluhallar på andra tider än i dag. På söndagar är saluhallarna helt stängda, vilket jag och många andra ifrågasätter.

Peter Elmqvist på Lisa Elmqvist är måttligt entusiastisk till utspelet och har svårt att se några fördelar med en utförsäljning av Östermalmshallen.

– Vi har vårt livsverk här sedan 1926 och företaget drivs i fjärde generationen. Om moderaterna vill argumentera för det här tycker jag att de ska ta reda på hur verkligheten ser ut i hallen.

Han tror inte att behovet av längre öppettider för saluhallen är så stort.

– Vi provade i ett år att ha öppet till sju på torsdagar. Det var ändå helt tvärdött efter sex men det kommer att bli ökade öppettider när hallen öppnar efter renoveringen 2018. Men det här är en saluhall och inte något Ica, Willys eller Konsum.

Både han och hans bror Ulf känner sig främmande för tankegångarna bakom förslaget. De tycker att hallen står för både kulturhistoria och hantverk.

ANNONS

– Den har rankats som en av de sju bästa i världen, säger Ulf ­Elmqvist som också är ordförande i salu­hallens företagareförening.

– Jag är rädd att om det blir privat vill de maximera hyrorna. Då kan vi få Ica och Hemköp här i stället. Men de har helt andra förutsättningar. Vi lagar all mat själva på plats och måste därför ha mer personal, säger han.

För den nuvarande ordföranden i exploateringsnämnden, Jan Valeskog (S), är en utförsäljning av Östermalmshallen inte aktuell. Däremot kommer Söderhallarna att säljas.

– De har ekonomiska problem och vi behöver pengarna för att renovera Forsgrenska badet. Och jag vet att det finns ett stort intresse av att utveckla hallen. Men det är angeläget att saluverksamheten finns kvar. Vi har redan beslutat om att påbörja en utförsäljning av fastighetsdelen som staden delvis äger, medan Atrium Ljungberg äger den andra delen.

Om moderaterna vill argumentera för det här tycker jag att de ska ta reda på hur verkligheten ser ut i hallenPeter Elmqvist, handlare på Lisa Elmqvist i ÖStermalmshallen

Fakta

Östermalmshallen i dag

Stockholms stad äger och förvaltar saluhallarna genom fastighetsnämnden.

2016 inleds två års arbeten med att renovera saluhallen, arbeten som beräknas gå på 635 miljoner kronor.

I dag stänger Östermalms­hallen klockan 18 på vardagar, 19 på fredagar och 16 på lördagar. På söndagar är saluhallen stängd.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.