Min lokala hjälte

Moderaterna: ”Brottsligheten i Älvsjö centrum måste stoppas”

Nu får det vara nog, anser Johan Nilsson som beskriver situationen i Älvsjö centrum som ohållbar.
Nu får det vara nog, anser Johan Nilsson som beskriver situationen i Älvsjö centrum som ohållbar.
Nu måste något göras åt brottsligheten i centrala Älvsjö. Det anser Moderaterna efter den senaste veckans händelser med både stenkastning och skottlossning.

– Problemet måste upp på finansborgarrådets bord, säger Johan Nilsson, vice ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd (M).

För en vecka sen blev polisen attackerad av ett stenkastande gäng. I fredags skedde en skottlossning vid en bankomat i centrala Älvsjö. Enligt polisens uppgifter ska en okänd person ha blivit misshandlad med sparkar och slag av flera gärningsmän. I det tumult som därefter uppstod ska sedan en av de misstänkta ha tagit fram en pistol och avlossat ett antal skott. Samtliga inblandade var försvunna när polisen kom dit. Moderaterna anser nu att botten är nådd.

– Nu får det vara nog. Vi kan inte ha gänguppgörelser, där det skjuts med skjutvapen vid 18-tiden, på ljusan dag. De polisinsatser som gjordes i Älvsjö under våren, var naturligtvis bra, men räckte uppenbarligen inte. Det är fortfarande väldigt oroligt här, säger Johan Nilsson, vice ordförande i stadsdelsnämnden (M).

Enligt Johan Nilsson får han som politiker många samtal från oroliga medborgare som är rädda att vistas i centrum. Folk vittnar om allt från droghandel inför öppen ridå till rån på dagtid.

– Jag har pratat med Älvsjöbor som berättar att deras barn blivit erbjudna att köpa droger när de varit ute, säger han.

Moderaterna anser att stadsdelen tillsammans med SL, Polisen, landstinget och företagarna måste ta krafttag mot oroligheterna. På kort sikt kan det, enligt Johan Nilsson, handla om att utöka bevakningen med fler väktare runt stationen. På längre sikt vill partiet att centrala Älvsjö görs attraktivare med utökad torghandel och fler aktiviteter.

– Vi kommer att ta upp oroligheterna i Älvsjö på nästa stadsdelsnämndsmöte, men också lyfta frågan i kommunfullmäktige. Vi måste agera, säger Johan Nilsson.