Moderaterna: ”Vi förstår inte”

Anna König Jerlmyr (M) är kritisk till stadens beslut.
Anna König Jerlmyr (M) är kritisk till stadens beslut.
Moderaterna är starkt kritiska till stadens beslut om att flytta KFUM Centrals hall till en annan tomt.
Nu tänker partiet göra idrottshallen till en valfråga.

– Vi beklagar att majoriteten inte valde att gå vidare med de ursprungliga planerna. Att bygga på den nya tomten kommer att bli mer kostsamt för KFUM och hallen kommer att bli betydligt mindre. Det är en inbjudan med armbågen, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Vill bygga hallen om de vinner valet

Hon menar att majoriteten låtit sig påverkas av prestige och att de inte utrett möjligheterna på den ursprungliga tomten ordentligt.

– Jag förstår inte hur man kan vara så motvillig att låta andra aktörer utveckla verksamheter som Norrmalm behöver. Platsen ämnar sig betydligt bättre för en idrottshall än för studentlägenheter, säger hon.

Moderaterna har tidigare lovat att försöka genomföra hallbygget om de vinner valet i september. Anna König Jerlmyr står fast vid sitt löfte.

– Det är inte mycket som hinner hända innan valet vilket gör att ärendet kommer att vara kvar i planeringsstadiet. Vi kommer att försöka få till stånd den ursprungliga planen, även om vi inte kan utlova tomten till KFUM.

S: Fick inte plats

Stefan Hansson (S), ordförande i exploateringsnämnden, slår ifrån sig kritiken. Enligt honom har staden utrett tomten ordentligt.

– Den östra tomten är trång nog som den är och ska inrymma saker som behövs i Hagastaden. Den lösning som KFUM kom med var svår att klämma in, säger han.

Är tomten vid Torsplan verkligen ett bra alternativ?

– Absolut. Den information jag fått är att det är svåra förutsättningar på båda tomterna, men av olika sort. Jag vill påstå att KFUM har större möjligheter att uppföra hallen på västra tomten.