ANNONS

Moderaterna fortsatt starka på Norrmalm

På Norrmalm röstar de flesta borgerligt och Moderaterna är största parti.

Men eftersom en röd-grön-rosa majoritet tar över i Stadshuset får stadsdelsnämnden ny ordförande efter nyår.
ANNONS

Just nu arbetar partiernas nomineringskommittéer och valberedningar febrilt med att fördela uppdragen på sina kandidater. Det tar sin tid, och vilka ledamöter som ska sitta i stadsdelsnämnden vet vi därför först mot slutet av året.

Att ordföranden i Norrmalms stadsdelsnämnd byts ut är dock klart. Där­emot inte vem det blir, eller ens om det blir S, V eller MP som fattar mötesklubban.

Anita Lindskog, som just nu är vice ordförande i nämnden, säger att frågan om hon vill åta sig uppdraget är högst teoretisk.

– Vi har massor av människor som är intresserade och jag står inte högt upp på listan. Det är än så länge ganska rörigt. Men jag kan självklart hjälpa till vid ett överlämnande.

I övermorgon, torsdag, är det nämndmöte och på dagordningen står bland annat hur den öppna fritidsverksamheten ska drivas.

Just nu är det privata Må bra-förskolor som har kontraktet, ett avtal som snart löper ut. Fortsatt entreprenad eller kommunal drift är en ideologiskt laddad fråga där den nya majoriteten har en helt annan uppfattning än den som avgår.

Formellt skulle ordföranden Alexandra Östbäck (M) och de andra borgerliga ledamöterna kunna få igenom en ny upphandling eftersom de sitter kvar på sina stolar fram till årsskiftet. Men det kommer inte att ske.

– Det finns ju en tyst överenskommelse om att inte driva igenom saker som går emot den nya majoritetens vilja. På torsdag har vi gruppledarmöten med alla partier och med förvaltningen. Så ska Anita diskutera med V och MP om vad de tycker. Jag kan inte säga så mycket mer än att vi inte kommer att driva igenom en lösning som det inte finns stöd för hos en ny majoritet.

Det verkar råda ett bättre samarbetsklimat i stadsdelsnämnden än vad det verkar vara i regeringsbildningsprocessen?

ANNONS

– Jag vet inte hur det går till där. Men för min del är det självklart att vi måste ta ansvar för att det blir bra för Norrmalm och att vi lämnar över på ett bra sätt.

Fakta

SD får inga platser i stadsdelsnämnderna

Kommunfullmäktige väljer vilka som ska sitta i stadsdelsnämnderna som tilldräder vid årsskiftet.

Fi:s platser är ännu inte klara.

SD ser inte ut att få några platser i någon av stadsdelsnämnderna.

Som mitti.se avslöjade i fredags har partiet för få mandat för att på egen maskin ta plats i nämnderna.

Inget av de övriga partier Mitt i har talat med vill ge upp sina egna platser till förmån för SD.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.