ANNONS

Moderaterna kunde fortsätta styra – tack vare allianskompisarna

Ett år efter valet Pernilla Fagerström Huddinge
Allianskoalitionen bestod – tack vare de mindre partiernas framgångar.
Moderaterna backade med över tre procentenheter i Huddinge – men kunde fortsätta leda en borgerlig koalition tack vare att allianskompisarna gick framåt i det senaste valet.
Sverigedemokraterna blev kommunens tredje största parti och behöll sin vågmästarroll.
ANNONS

Idag är det exakt ett år sedan väljarna sa sitt i Huddinge. Precis som på riksnivå backade Moderaterna . Här handlade det om drygt 3 procentenheter. Men tack vare att de övriga allianspartierna tillsammans med Drevvikenpartiet och Huddingepartiet gick framåt kunde samma koalition fortsätta att styra Huddinge.

Allianskoalitionen fick ytterligare ett mandat i kommunfullmäktige – men fick inte egen majoritet. Sverigedemokraterna gick fram mest av alla partier i kommunen. Partiet kammade hem 11 procent av rösterna och blev det tredje största partiet i Huddinge.

De stora förlorarna var de rödgröna, som förlorade tre mandat. Redan på valkvällen öppnade Socialdemokraterna för blocköverskridande samarbete, men fick kalla handen från den borgerliga koalitionen. Istället har Sverigedemokraterna en vågmästarroll.

Snöröjning och planteringar

Dålig snöröjning, stora barngrupper i förskolan och bortglömda planteringar vid stationsområdet. Det är några frågor som engagerat Huddingeborna det senaste året.

Vilka frågor som kommer att dominera framöver får framtiden utvisa. Men Huddinge växer så det knakar och det lär leda till politiska diskussioner på många områden.