Så vill Moderaterna stoppa hoten på akuten

Irene Svenonius (M) och Tomas Tobé (M) utanför Karolinska i Solna.
Irene Svenonius (M) och Tomas Tobé (M) utanför Karolinska i Solna.
Moderaterna vill skärpa lagen för brott mot blåljuspersonal och tillåta mer kameraövervakning inom vården.
– Kriminaliteten breder ut sig och vi ser att den flyttar in på våra sjukhus, säger Irene Svenonius (M).

Moderaterna presenterade på torsdagen sin skuggbudget i riksdagen. Den innehåller stora satsningar på trygghetsskapande åtgärder som mer pengar till polisen.

Satsningen ska enligt Moderaterna ge 1390 nya poliser i Stockholms län. Om pengarna fördelas på samma sätt som i dag.

– Stockholm sticker ut med många skjutningar och problem på akuten. Vi vill visa att vi tar detta på allvar, säger Tomas Tobé (M), rättspolitisk talesperson för Moderaterna och riksdagsledamot.

Hur skulle ni till skillnad från dagens regering få fram de här pengarna?

– Det handlar om prioriteringar. Vi inför ett bidragstak och vår budget är inte lika spretig som regeringens, säger Tobé.

Strängare lagar kring hot mot sjukvården

Moderaterna vill också se skärpt lagstiftning kring hot mot ambulanspersonal, polis och räddningstjänst.

– Vi vill se strängare straff för den som hotar blåljuspersonal, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholm.

Hon vill även se större möjligheter att införa kameraövervakning inom sjukvården. Något landstinget har fört fram till nuvarande regering, som Svenonius (M) är kritisk mot.

– De säger i ord vad vi vill höra men det sker ingenting. Det går inte att tillsätta utredning på utredning, säger Svenonius (M).

Tänker inte vänta in valet

Moderaternas utspel på torsdagen tar höjd inför valet nästa år. Men när det gäller den lagstiftande biten vill Tomas Tobé sätta igång redan nu.

– Om regeringen tar förslagen till riksdagen så ser vi till att rösta igenom dem. Om de inte gör det får vi lägga förslagen själva, säger Tomas Tobé (M).