Moderaterna vill ha kameror på Fridhemsplan

Fridhemsplan
Fridhemsplan är den plats på Kungsholmen där flest våldsbrott begås.
Moderaterna på Kungsholmen vill ha kameror på Fridhemsplan. På så sätt hoppas de kunna minska brottsligheten och underlätta för polisen att gripa dem som begår brott.

Omkring en tredjedel av alla våldsbrott på Kungsholmen inträffar omkring Fridhemsplan och S:t Eriksgatan, det berättade Mitt i Kungsholmen i december förra året.

Den statistiken ligger nu till grund för ett nytt förslag från Moderaterna i stadsdelen. De vill nu ha kameraövervakning på Fridhemsplan. Joel Laurén, gruppledare för Moderaterna på Kungsholmen ser två fördelar med kameror.

–Vi vet att kameror kan bidra till att skapa trygghet men också hjälpa till att identifiera gärningsmän vid våldsbrott, säger Joel Laurén.

Han lyfter också fram dådet på Drottninggatan som ett exempel där kameror var viktigt.

– Polisen kunde snabbt få tag i en bild på gärningsmannen, gå ut med signalement och spåra hans flyktväg. Det är viktigt att se hur vi lokalt på Kungsholmen kan bidra till att stärka Stockholms beredskap.

Förslaget tas upp på torsdagens sammanträde i stadsdelsnämnden. Rent formellt är det polisen som ansöker om tillstånd för kameror.

– Jag vet att polisen har diskuterat det här tidigare men vi lägger det här förslaget utifrån ny statistik och att vi såg värdet av trygghetskameror vid dådet på Drottninggatan, säger Joel Laurén.

På Medborgarplatsen och vid Stureplan finns redan övervakningskameror. En rapport från Brottsförebyggande rådet 2015 visade dock inte på någon påverkan på brottsligheten. Däremot har polisen varit positiv till kamerorna eftersom de använts i brottsutredningar.

Läs mer:

Här är Kungsholmens farligaste plats