23 moderater kritiserar migrationspolitiken

"Vi får inte fram fler bostäder så snabbt vi behöver på grund av de statliga reglerna", skriver Mats Gerdau (M), i en kommentar till moderatpolitikernas öppna brev om regeringens migrationspolitik.
"Vi får inte fram fler bostäder så snabbt vi behöver på grund av de statliga reglerna", skriver Mats Gerdau (M), i en kommentar till moderatpolitikernas öppna brev om regeringens migrationspolitik.
Moderater i 23 kommuner i Stockholms län skriver i ett öppet brev till regeringen att de ”har fått nog av regeringens migrationspolitik”.
Bland de som undertecknat brevet är kommunstyrelsens ordförande i Nacka, Mats Gerdau.

I brevet ställer de 23 moderaterna krav på regeringen, som att bromsa utslussningen av nyanlända från asylbonden till kommunerna och att göra en översyn av byggreglerna så att tiden för planprocessen att bygga bostäder minskas från åtta till två år.

– Det är inte viljan att ta emot som saknas, det är bostäderna, skriver Mats Gerdau på Nackamoderaternas hemsida. I Nacka gör vi vad vi kan för att underlätta och hjälpa till. Vi har vridit och vänt på allt för att få fram bostäder så snabbt vi behöver, men nu går det inte längre. Vi får inte fram fler bostäder så snabbt vi behöver på grund av de statliga reglerna.

En annan av de som undertecknat skrivelsen är Fredrik Kjos, oppositionsråd i Upplands-Bro kommun. Han är kritisk till att Upplands-Bro tvingas ta emot 102 personer nästa år, trots att kommunen saknar permanenta bostäder.

– I år tar vi emot ännu färre, men det finns inte plats för dem. De lösningar som blir är tillfälliga baracker på platser där de riskerar att bli isolerade. Det är inte bra för varken de nyanlända eller för samhället de ska bli en del av, säger han.

Är det inte värre att placera nyanlända i kommuner som saknar jobb?

– Det finns inget positivt med varken asylboenden eller baracker. Man måste se till att det finns permanenta lösningar. Nu tvingar man fram tillfälliga lösningar som skapar ännu mer segregation. Vi måste få förutsättningar att bygga mycket snabbare, säger Fredrik Kjos.