ANNONS

Moderaterna: ”Inför ordningsvakter i Farsta”

Lars Jilmstad (M), vice ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.
Lars Jilmstad (M), vice ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.
Farsta borde göra som i Husby och hyra in ordningsvakter för att skapa trygghet. Det föreslår moderaten Lars Jilmstad, vice ordförande i stadsdelsnämnden.
– Vi måste ta tillbaka det offentliga rummet från kriminalitet, narkotikahandel, otrygghet och våld, säger han.
ANNONS

Den här veckan väntas Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd besluta om att införa så kallade trygghetsvärdar – inhyrda vakter från Securitas – i Husby centrum. Syftet är att skapa trygghet i det hårt brottsdrabbade centrumet.

Nu vill Farstamoderaten Lars Jilmstad göra samma sak i Farsta.

– I och med att lokalt anställda ordningsvakter aktualiseras vill vi att även vår stadsdel har försöksverksamhet med ordningsvakter, säger Lars Jilmstad i ett skriftligt uttalande som han kommer att lägga fram för Farsta stadsdelsnämnd.

I Husby kommer de nya vakterna att ha befogenhet att ingripa vid ordningsstörningar och mindre allvarliga brott. Det hela är tänkt som ett försök under tre månader som sedan ska utvärderas. Även Lars Jilmstad vill att modellen provas på försök. Han nämner Farsta och Farsta strand som lämpliga områden.

– För att klara av att bekämpa brottsligheten måste flera gemensamt arbeta mot samma mål. Närpolis är det som är mest effektivt och vi behöver fler sådana, men det finns också saker som vi i stadsdelen kan göra, bland annat att driva på för ordningsvakter, trygghetskameror och att det drogpreventiva arbetet måste intensifieras, säger han.

Problemen med kriminalitet Husby centrum har varit så återkommande att lokala handlare nyligen stängde sina butiker i en tillfällig protest.

Är det rimligt att jämföra Farsta med Husby?

– Jag vill inte gå in och göra någon jämförelse men det finns även i Farsta butiks- och restaurangägare som är allvarligt oroliga, säger Lars Jilmstad.

Han syftar då inte på Farsta centrum där ordningsvakter redan finns, utan nämner Sunneplan som ett exempel

ANNONS

Polisen har nyligen gjort en stor kartläggning och prioriterar närvaro i just Farsta och Farsta strand. Räcker inte det?

– Vi tycker det är väldigt bra att polisen gör det de gör men vi kan också bidra. Polisen har inte möjlighet att prioritera närvaro på alla platser. Ordningsvakter skulle kunna fungera så som poliser gjorde förr när man hade mer tid att patrullerade i områdena.

Lars Bäck (V), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd, tycker att det räcker med polisen och de väktare som redan finns.

– I Farsta centrum har Atrium Ljungberg egna väktare och det finns också utmed tunnelbanan. Dessutom har vi fältassistenter, säger han.

Läs även: https://mitti.se/nyheter/husby-trygghetsvakter-centrum/

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.