Moderaterna i Tyresö vill skjuta vargen

varg
Vargen på bilden är inte "Södertörnsvargen".
Efter vargattacken i Tyresta förra veckan gick riksdagsledamoten Erik Ottosson (M) ut med att han vill ha skyddsjakt på "Södertörnsvargen". Även kommunstyrelseordföranden i Tyresö, Fredrik Saweståhl (M) vill att vargen skjuts.

– Min uppfattning är att det finns för mycket varg på många ställen i Sverige och det vore bra med skyddsjakt på den här vargen, säger Fredrik Saweståhl.

Tre får fick sätta livet till när den så kallade Södertörnsvargen gick till attack i Tyresta by förra veckan. Nu håller Tyresta by på att se över sina elstängsel och har ansökt om bidrag till ett nytt rovdjursstängsel till den hage där vargen gick in. 

De har dessutom nattbevakning i området och så sent som natten till i söndags så var vargen tillbaka och iakttog fåren. 

Miljöpartiet håller inte med moderaterna om att skyddsjakt är rätt väg att gå.

– Jag tycker att man ska vara väldigt försiktig innan man bestämmer sig för att bedriva jakt på varg. Vi har ingen stark vargstam i Sverige. Man bör titta på andra alternativ innan man skjuter varg överlag, tycker jag . Vargen ska kunna leva i Sverige den med, säger Marie Åkesdotter (MP) gruppledare Tyresö.

Socialdemokraterna i Tyresö ställer sig inte på någon sida i vargdebatten, utan tycker att det ska vara upp till länsstyrelsen att ta beslut om skyddsjakt.

– Vi har ju en ordning där länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt, vilket jag tycker är bra. De har både sakkunskap och en bredare bild. Att lokalpolitiker skulle föregå länsstyrelsen, eller rekommendera hur de ska besluta,  tycker jag är en oönskad utveckling, säger Anita Mattsson (S), oppostionsråd Tyresö.