ANNONS

M ifrågasätter ledningen för Botkyrkas skolor

storvretskolan-split-viitala-emanuel-ksiazkiewicz
Emanuel Ksiakiewicz (S) och Willy Viitala sitter både i Utbildningsnämnden.
Moderaterna i Botkyrka ifrågasätter utbildningsförvaltningens ledning.
– Klart är att vi i nämnden hela tiden fått informationen att förvaltningsledningen vidtar tillräckliga åtgärder för att komma tillrätta med det som Skolinspektionen har påpekat. Detta har uppenbarligen inte stämt, säger oppositionspolitikern Willy Viitala (M) som sitter i Utbildningsnämnden.
ANNONS

Skolinspektionen har i samband med sitt beslut för Storvretskolan uttryckt kritik mot skolledningen i Botkyrka på flera nivåer.

Nu vill Utbildningsnämndens andre vice ordförande Willy Viitala se svar från nämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) om han har förtroende för ledningen på utbildningsförvaltningen.

– Frågan om politiken faktiskt har förtroende för förvaltningschefen bör ställas. I alla fall Moderaternas förtroende för förvaltningschefen är skadat, säger Willy Viitala (M) som är andre vice ordförande i Utbildningsnämnden.

Inget avgångskrav

Men Moderaterna riktar inget avgångskrav i nuläget.

– I nuläget landar inte i alla fall vi i några avgångskrav riktade mot enskilda individer.

ANNONS

”Ytterst ansvarig”

Men han menar att informationen som getts i nämnden kring Storvretskolan har skadat förtroendet.

– Vi vill att man analyserar varför de har brustit gentemot nämnden. Ytterst ansvarig är ju förvaltningschefen. Politiskt är det ju Emanuel, säger Willy Viitala.

S har förtroende

Utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiakiewicz säger att han förtroende för förvaltningsledningen:

– Jag tror att förvaltningsledningen, precis på nämnden har varit övertygade om att problemen på skolan var under kontroll. Detta tycker jag har varit tydligt i tidigare uttalanden av bland andra Mikael Caiman Larsson. Däremot har det visat sig att de insatser som förvaltningen trodde skulle lösa problemen på skolan inte räckt till och/eller inte varit tillräckligt träffsäkra, säger han.

Problem i kommunikationen

Mikael Caiman Larsson menar att något gått fel i kommunikationen mellan skolan och förvaltningsledningen.

– Till att börja med så har förvaltningsledningens bedömning varit att att vi i stort sett satt in rätt åtgärder, men att de inte fått full utväxling. Sedan uppenbarar sig här ett kommunikationsproblem. När jag informerat om att det gått åt rätt håll så har det varit den uppfattning som grundskolan vittnat om. Kommunikationen är ett problem som vi kommer att ta hand om, med hjälp av de åtgärder vi presenterat, säger han.

Vad tänker du om att de förtroendeproblem som Viitala uttrycker?

– Det är begripligt med tanke på läget. Men jag tänker att bristerna är något som vi får bukt med genom de förändringar som kommer med åtgärdspaketet.

Anställer observatör

Du har inte för avsikt att avgå?

– Nej, jag har för avsikt att förbättra den interna kommunikationen och jag tänker genomföra ett åtgärdspaket för Storvretskolan och grundskolorna som bland annat innebär att det systematiska kvalitetsarbetet kompletteras med skarp avvikelsekontroll och med rollen grundskoleobservatör. Funktionen grundskoleobservatör är ny för oss i Botkyrka och rekryteringen påbörjas omgående. Den andra frågan avgör inte jag, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.