Moderaterna vill att Södertörnsvargen skjuts

Alexandra Anstrell, Haningemoderaternas ordförande.
Alexandra Anstrell, Haningemoderaternas ordförande, vill att skyddsjakt inleds på vargen.
Kommunalråd Meeri Wasberg (S) i Haninge är pressad efter nattens valsiffror.
Meeri Wasberg (S) vill avvakta om skyddsjakt tills länsstyrelsen sagt sitt om vargen.
Södertörnsvargen bör skjutas efter fårangreppet i Tyresta i Haninge. Det menar såväl riksdagsledamoten Erik Ottosson (M) som Haningemoderaternas ordförande Alexandra Anstrell (M).

Länsstyrelsen har uppgett för Mitt i att det mesta pekar på att det är den så kallade Södertörnsvargen som ligger bakom den dödliga attacken på tre får i Tyresta i helgen.

Nu vill flera moderater lokalt att vargen skjuts.

– Jag tycker man ska ha skyddsjakt på den varg som river tamboskap, ja, säger Alexandra Anstrell (M), ordförande i Haningemoderaterna.

Hon bor i Svartbäcken i Haninge, alldeles intill Tyresta nationalpark och besökte Tyresta gård tillsammans med riksdagsledamoten Erik Ottosson (M) på tisdagen.

Och nu verkar vargfrågan blivit het även i Stockholms län.

När folk inte ens vågar ha sina hundar lösa, då blir det problem

Alexandra Anstrell (M)

– Enligt riksdagsbeslutet ska vi ha 170-200 vargar i landet, men vi har avsevärt fler än det enligt senaste beräkningarna. Den så kallade Södertörnsvargen har passerat den röda linjen och tagit tamboskap. Vi ska totalt sett ha ett mindre bestånd vargar i landet, och då ska vi börja med att ta bort dem som går nära bebyggelsen, säger Erik Ottosson.

Alexandra Anstrell tycker det är ett problem att Södertörnsvargen verkar helt orädd.

– Varg är ju normalt sätt ett väldigt skyggt djur och håller sig undan människor, men nu när den smyger in här på gården, går in via grinden då är den ju inte skygg längre, säger hon.

– Vi kan ju se i till exempel Värmland hur mycket problem den faktiskt åstadkommit. När folk inte ens vågar ha sina hundar lösa, då blir det problem.

Kommer det in en ansökan så får man värdera saken.

Björn Carlberg, länsstyrelsen, om eventuell skyddsjakt på Södertörnsvargen

Länsstyrelsens båda naturvårdshandläggare är på semester när Mitt i söder dem, men Björn Carlberg, miljöhandläggare på enheten, uppger för Mitt i på tisdagen att ingen ansökan om skyddsjakt på Södertörnsvargen kommit in.

– Kommer det in en ansökan så får man värdera saken, det finns ett antal kriterier som måste uppfyllas för skyddsjakt. Men det är inte mitt hemmaområde och jag vill inte gå in mer på det, säger han.

Meeri Wasberg (S) vill avvakta ansökan om skyddsjakt tills länsstyrelsen sagt sitt om vargen.

Meeri Wasberg (S) vill avvakta ansökan om skyddsjakt tills länsstyrelsen sagt sitt om vargen.

Kommunstyrelsens ordförande i Haninge, Meeri Wasberg (S), vill inte ge sig ut i strid mot vargen.

Ännu.

– Det finns ingen politik i detta, det handlar snarare om hur skyddsjakt bedrivs i länet. Jag tycker att det ansvarsfulla är att avvakta hur länsstyrelsen ser på frågan. Vi kommer därför att ställa frågan hur de ser på skyddsjakt i nuläget, men självklart följer vi frågan, säger hon.