ANNONS

Moderaterna kritiserar sprutbytet

Majoriteten i Stockholm vill förlänga sprutbytet på S:t Görans sjukhus.

Men Moderaterna i landstinget kritiserar planerna.

– Jag är orolig för är att det gör mer skada än nytta, säger sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M).
ANNONS

Tidigare i dag skrev Mitt i Kungsholmen om planerna på att förlänga sprutbytesprogrammet på S:t Görans sjukhus. Projektet drivs av landstinget men måste få stadens stöd för att få fortsätta, något som väntas röstas igenom på nästa möte i kommunfullmäktige.

Landstinget styrs till skillnad från Stockholms stad fortfarande av alliansen. Där är Moderaterna det enda partiet som är kritiska mot programmet.

– Vi var som enda parti emot införandet av det här sprutbytesprojektet, säger sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) och fortsätter:

– Det jag är orolig för är att det gör mer skada än nytta. Och så länge man inte vet vilket tycker jag inte man borde permanenta det. Fler och fler tar överdoser och narkotikaanvändandet ökar i samhället.

Tror du att det beror på sprutbytesprogrammet eller bara att samhället förändrats?

– Det vet jag inte och jag tror inte att vi kan få svar på den frågan.

Varför tror du att ni är det enda partiet emot sprutbytet?

– Jag vet faktiskt inte. Jag vet att enskilda politiker i alla partier har en restriktiv hållning. Personligen ser jag att narkotikan gör oerhörda skador.

Finns det inte risk att fler drabbas av sjukdomar som hepatit om sprutbytet tas bort?

ANNONS

– För att fortsätta med en sådan här verksamhet måste man vara helt säker på att det hjälper. Självklart värnar jag om varje människa och vill inte att någon ska drabbas av hepatit men jag är inte säker på att sprutbytet är vägen dit, säger Marie Ljungberg Schött.

Mitt i har tidigare skrivit om vissa Kungsholmsbors upplevelse av att S:t Göransområdet blivit mer otryggt sedan sputbytet startades. Majoriteten i Stockholms stad vill nu sprida sprutbytet till fler platser i staden för att minska trycket på just S:t Görans sjuhus.

Marie Ljungberg Schött är skeptisk till det förslaget.

– Då är vi genast i en situation det inte finns så mycket pengar att satsa och så måste man omfördela från något annat. Och jag är tveksam till vad vi ska skära ner på, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.