Åkervall: ”M struntar i barnens drogmissbruk”

Jenny Åkervall (S) tycker kommunen kan göra mer mot drogerna i Danderyd.
Jenny Åkervall (S) tycker kommunen kan göra mer mot drogerna i Danderyd.
Jenny Åkervall (S) förvånas inte över Mitt i Danderyds rapportering, men frustreras över att ingenting görs trots att de redan för ett halvår sedan efterfrågade en kriskommission.
– Det handlar om våra barn. Som knarkar. Kan inte komma på något som är viktigare.

Ett berg med mjöl. Det vill Jenny Åkervall drämma upp på ett bord som en symbol för allt knark som konsumeras i Danderyds kommun.

– När den idén blir av vet jag inte riktigt, men tittar man på siffrorna så är det katastrofalt. Våra egna barn berättar om att det förekommer droghandel utanför skolan. Alla känner till det. Så möter man det här totala ointresset från politiska majoriteten, Moderaterna struntar i barnens drogmissbruk, säger Åkervall.

Hon är först på Socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige och inte det minsta förvånad över Mitt i:s rapportering kring drogerna i Danderyd.

– Vår kommun har länge legat i topp, och det är otroligt frustrerande att det får fortgå år efter år utan att någonting händer.

Det handlar om våra barn. Som knarkar.

Jenny Åkervall

– För inte länge sedan ville Kultur- och fritidsnämnden till och med lägga ner Ungt fokus vilket är en av de få sakerna kommunen ändå gör för att komma åt problemet.

Den 19 oktober lade Socialdemokraterna en interpellation där de frågade kommunstyrelsens ordförande, Olle Reichenberg (M), vad de tänkte göra åt problemet.

– Han svarade bara att de gjorde tillräckligt och att man inte kan göra speciellt mycket som politiker. Det här ointresset är vad vi mött under en lång tid. Jag förstår inte hur de inte kan bry sig. Det handlar om våra barn. Som knarkar. Kan inte komma på något som är viktigare.

Flera Mitt i pratat med menar att det här till stor del är föräldrarnas ansvar?

– Det är ett oacceptabelt förhållningssätt. Det handlar om våra barn. Alla har inte turen att födas med väl fungerande föräldrar. Här behöver samhället hjälpa till. Vi behöver ta ett större grepp.

Hur skulle ett sådant grepp se ut?

– Redan för ett halvår sedan föreslog vi en kriskommission, för det är en kris vi är i. Vi vill att politiker, socialen, skolorna, fältassistenter med flera sätter sig ned och pratar om vilka åtgärder som måste förstärkas.

Vilka åtgärder är det?

– Till exempel måste den halvtidstjänst som ska samordna allt bli minst en heltidstjänst. Mer resurser till Ungt fokus. Det handlar inte ens om mycket pengar, speciellt sett till hur mycket billigare det är att arbeta preventivt. Sen måste vi också arbeta mer med föräldrarna. Informera. Det finns en naivitet kring vad barnen gör, de sitter liksom inte och dricker läsk och äter godis på hemmafesterna.