Moderaterna vill bygga i Årstaskogen

Årstaskogen – en grön lunga att bevara eller attraktiv mark att bygga på?
Årstaskogen – en grön lunga att bevara eller attraktiv mark att bygga på?
Moderaterna i Stadshuset har svängt när det gäller Årstaskogen. Partiet vill att 5 000 bostäder byggs i skogen.

– Bostäder går före naturreservat, säger Anna König Jerlemyr (M).

Stockholms stad har ända sedan 2012, då det var Alliansen som styrde, planerat att göra Årstaskogen och Årstareservatet till naturreservat. Men nu svänger Moderaterna.

– Vi har en akut bostadsbrist i Stockholm. Då måste vi vara beredda att ompröva vårt beslut. Bostäder går före naturreservat, säger Anna König Jerlemyr (M), oppositionsborgarråd.

Men det var väl akut bostadsbrist även för ett par år sedan?

– Verkligheten har förändrats på kort tid, Stockholm växer, mer än vad som tidigare har prognostiserats. Allt fler unga flyttar hit och det kommer många nyanlända. Vi måste se över den mark som finns i vår kommun och hitta nya möjligheter.

Anna König Jerlemyr tror också att Årstaskogen kan bli ett attraktivt bostadsområde.

– Det är en bra plats att bygga på. Det är centralt, det blir en utvidgning av innerstan. Det är sjönära och kan bli attraktiva bostäder med kajplatser, säger hon.

Det ska byggas bostäder vid Årstaberg, på hela Årstafältet och Liljeholmskajen förtätas. Kommer inte Årstaskogen att behövas som en grön lunga i framtiden?

– Vi tror att det går att kombinera. Att man fortfarande kan uppleva området som grönt. Men blir det naturreservat går det aldrig att bygga bostäder där.

Moderaterna vill även att det byggs 2 500 bostäder i Älvsjöskogen. Den västra delen blev naturreservat för bara ett par veckor sedan, men nu förslår partiet att det byggs bostäder i den östra delen.

– Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill att hela skogen blir naturreservat. Då försvårar vi för medfinansiering till tunnelbanan. Om vi får tunnelbana till Älvsjö behöver vi nya bostäder, säger Anna König Jerlemyr.

Ulf Walther (S), stadsdelsnämndens ordförande, håller med om att det behöver byggas bostäder på längden och tvären, men påpekar även vikten av rekreationsområden.

– I Enskede-Årsta-Vantör planeras det för tiotusentals bostäder på Årstafältet, Slakthusområdet och runt Älvsjömässan. Men även våra invånare behöver rekreationsområden. Årstaviken är i behov av att bevara sitt strandsskydd snarare än ytterligare bebyggelse, annars riskerar vi att förlora den redan dimmiga kontakten som grönkilen har med Nackareservatet. Det är tråkigt att moderaterna verkar backa på sina vallöften om Årstaskogen, säger han.