Min lokala hjälte

Moderaterna vill ha tiggeriförbud i Solna

Förbjud tiggeriet, menar Solnamoderaterna.
Förbjud tiggeriet, menar Solnamoderaterna.
Solnamoderaterna ställer sig positiva till ett lokalt tiggeriförbud.

– Jag tänker mig inget generellt förbud, att man inte får tigga någonstans, men på vissa platser, precis utanför affärer, där man i princip måste kliva över personer, säger Arion Chryssafis (M), ordförande i socialnämnden.

Tiggerifrågan har återigen hamnat i hetluften efter att civilminister Ardalan Shekarabi (S), i går kväll gjorde ett utspel om att regeringen överväger att införa ett tiggeriförbud.

Solnamoderaterna applåderar ministerns initiativ.

– Jag tycker i grunden att det är en fråga man måste diskutera på nationell nivå, och jag hoppas att S och M kan nå fram till något gemensamt på nationell nivå, säger Arion Chryssafis (M), ordförande i socialnämnden.

Han hoppas att socialdemokraterna i Solna är lika villiga att diskutera frågan, då ett förbud är nödvändigt i kommunen.

– Jag tänker mig inget generellt förbud, att man inte får tigga någonstans, men på vissa platser, precis utanför affärer, där man i princip måste kliva över personer, säger Arion Chryssafis.

Idag ger lagstiftningen rätt att avhysa en person som stör den allmänna ordningen, till exempel om man gör så att människor inte kan gå och röra sig, men i verkligheten har det visat sig svårt att applicera på tiggeri, menar han.

Han menar att frågan är något som många Solnabor irriterar sig på och som hört av sig till honom, medan det självklart också finns de som inte störs alls.

– Jag får höra från de som upplever det som störande, att aldrig kunna gå till butiken utan att behöva hälsa på någon som sitter och tigger. En dag är kanske fine, men varje dag, år ut och år in, så blir det störande, säger han.

Socialdemokraterna i Solna ger dock idén kalla handen.

– Sara och jag är eniga om att man inte kan förbjuda någon att be om hjälp. Att förbjuda tiggeri här i Solna tror vi inte är rätt väg att gå. Sen är vi medvetna om att vi har en minister som gör ett utspel, men det här är år vårt ställningstagande, säger Arne Öberg (S), kommunalråd på halvtid tillsammans med Sara Kukka-Salam.