ANNONS

Moderaterna vill se en lagändring

Sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) och moderaternas socialpolitiska talesperson Cecilia Widegren.
Sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) och moderaternas socialpolitiska tales
Moderaternas socialpolitiska talesperson Cecilia Widegren vill se en ändring i lagen efter att ha besökt Vällingbys ambulansstation.
– SOS ska inte kunna läsa allt, men det vore rimligt att de som dirigerar ut ambulansen kände till sådant här, säger Cecilia Widegren.
ANNONS

Cecilia Widegren och sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) reagerade starkt på ambulanspersonalens berättelser under ett besök på Vällingbystationen.

– Man blir riktigt upprörd, säger Cecilia Widegren.

Nu vill hon att lagen ses över.

– Patienten har en stark sekretess, men när det handlar om personer som tidigare begått brott, då ska man som ambulanspersonal känna sig trygg. SOS ska inte kunna läsa allt, men det vore rimligt att de som dirigerar ut ambulansen kände till sådant här, säger Cecilia Widegren.

Nytt träningscenter för vårdpersonal

Sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) berättar att Alliansledda landstinget i Stockholm jobbar för att göra ambulanspersonalens vardag mer säker.

– Vi bygger nu upp ett kliniskt träningscenter där personalen ska kunna träna på till exempel agerande i hotfulla situationer, säger hon.

Ygeman har tidigare velat se över lagarna

Inrikesminister Anders Ygeman (S) har tidigare uttalat sig om att han vill se över lagen.

– Vi måste se om det går att flagga från SOS Alarm, om det behövs ändringar i patientdatalagen eller sekretesslagen, sade inrikesminister Anders Ygeman till P4 Stockholm i februari 2017.

Lokaltidningen Mitt i har sökt inrikesministern i en vecka för att fråga om regeringen har kommit vidare med frågan, men har inte fått någon återkoppling.

ANNONS