Moderaterna vill stoppa hjälp till EU-migranterna

Oenighet råder om hjälpen till fattiga EU-migranter.
Oenighet råder om hjälpen till fattiga EU-migranter.
De planerade sängplatserna åt EU-migranter kommer bara att öka tiggeriet i Haninge, anser Moderaterna.

Frågan har lett till politiskt krig i Haninge.

– Vill Moderaterna att folk ska svälta på Haninges gator? säger Petri Salonen (C).

Förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i att den rödgröna koalitionen i Haninge planerar för tolv akutsängar för de fattiga EU-migranterna i vår. Åtgärden beslutades i samband med att en avhysningsprocess hade inletts vid Västerhaninge pendeltågsstation.

Akutsängarna som Haninge planerar ska finnas på daghärbärget Kryckan, som drivs av kyrkan. Moderaterna kritiserar åtgärden.

– När kommunen går ut så här och jobbar för garantihjälp eller ytterligare stöd åt EU-migranter så ökar det bara attraktionskraften för människorna att vara i Sverige, säger Michael Fridebäck (M).

I Västerhaninge har tiggeriet skapat allt mer oro den senaste tiden, enligt båda politiska blocken.Påverkade personer har trakasserat lägret flera gånger. Natten till fredag ska någon återigen ha tänt eld på madrasser där. Polisen går nu igenom övervakningsfilmer i jakten på de skyldiga.

Trakasserierna fick de fattiga EU-migranterna att lämna platsen i slutet av veckan, berättar Tiberiu Lacatus, romsk aktivist, för Mitt i:

– Tio har åkt hem till Rumänien. De andra sex har flyttat in på akuthärbärget i Vårberg de sista nätterna. De vågar inte vara i Västerhaninge längre efter hoten. Jag vet inte om de kommer tillbaka.

Kan inte er linje underblåsa en stämning som leder till trakasserier, Michael Fridebäck?

– Det är djupt tragiskt om påverkade människor trakasserat lägret, men jag tror inte att vi hetsar på med det vi sagt.

Han säger att Moderaterna fått flera telefonsamtal från Västerhaningebor om situationen. EU-migranter ska ibland ha följt efter barn för att be om pengar, säger han.

– Vi måste i stället hjälpa till att på riksnivå trycka på, att problemet måste lösas i Rumänien. Att vi nu jobbar för en form av akutplatser med kyrkan i Haninge går utöver det kommunala uppdraget.

Petri Salonen (C), socialnämndens ordförande och en av de styrande i den rödgröna koalitionen, ilsknar till av M:s linje.

– Det är en inhuman inställning. Detta handlar om akutinsatser vid väldigt svåra lägen. Vi kommer att se en tillströmning av utsatta EU-medborgare hit. Så ser världen ut. Man kan inte bara säga ”vi slänger ut dem”.

De planerade samordningsåtgärderna i länet går just nu för trögt, enligt Petri Salonen.

– Länsstyrelsens uppdrag har tappat fart och vi vet inte om det blir någon samverkansgrupp inom regionen. På riksnivå ser vi ju att partierna sätter tryck på Rumänien, det borde inte Moderaterna i Haninge bekymra sig över. Lokalt undrar jag hur de vill lösa frågan om folk fryser och svälter på Haninges gator?