Moderaternas flygblad väcker känslor

Haningemoderaternas flygblad väcker känslor på Facebook.
Haningemoderaternas flygblad väcker känslor på Facebook.
Moderaterna delade ut flygblad för att uppmana Haningeborna att protestera mot de planerade modulerna till nyanlända. På Facebook har reaktionerna inte låtit vänta på sig.

I veckan rapporterade Mitt i om att moderaterna delade ut flygblad, i försök att stoppa den rödgröna kommunledningens planerade barackboende åt nyanlända vid Tyrestavägen.

Flygbladen uppmanade Haningeborna att protestera mot de tilltänkta bostäderna. ”Vi tror att att vi kommer att förlora omröstningen. Därför är det viktigt satt så många invånare som möjligt protesterar mot planerna.” Står det på flygbladet.

– Det finns säkert de som kallar flygbladen för uppvigling. Jag kallar det för att vi uppmanar folk att använda sina demokratiska rättigheter, sade Sven Gustafsson, informationsansvarig på Haningemoderaterna, till Mitt i under onsdagen.

Läs mer: M uppmanar att protestera mot modulbostäder

Haninge kommun har anvisats att ordna boende till 359 nyanlända under 2017, men det saknas bostäder i kommunen. 400 modulbostäder planeras därför vilket lett till att Haningemoderaterna delat flygblad i tio områden där bostäderna planeras för 2017.

Läs mer: 400 modulbostäder till nyanlända

På Facebook har reaktionerna inte låtit vänta på sig, men åsikterna är delade.

– Varför byggdes inte baracker till våra studenter? Men det går väldigt fort då det gäller ansiktet utåt i världen. Meri Wasberg och hennes ”kompisar” kan ju öppna egna dörren och släppa in migranterna, står det i en av kommentarerna på Mitt i Haninges Facebooksida.

En annan som kommenterat menar att moderaterna bryter mot lagen.

– Moderaterna sänker sig verkligen lågt. Vilka andra lagar tycker man att man får bryta? När började den kommunala självstyrelsen ge kommunerna rätt att bryta mot lagar som tagits i demokratisk ordning i riksdagen?

Vidare anser personen att flygbladet spär på en onödig rädsla.

– Varför elda upp till en onödig rädsla? När etablerade partier ägnar sig åt hets, då legitimerar ni också hets. Jag är en farmor och mormor som börjar att bli alltmer orolig för mina svarthåriga barnbarns framtid.
Som politiskt parti måste man inse sitt ansvar för ett humant samhälle.

Men det finns också de som ser ironin i Haningemoderaternas protest, jämfört med tidigare statsminister Fredrik Reinfeldts (M) tal.

– Vad hände med att vi skulle öppna våra hjärtan ? ?

Kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) har reagerat på flygbladsutdelningen och har tidigare sagt till Mitt i att kommuner måste hjälpas åt.

– De intar en ganska hård och oförsonlig position, där de i princip säger att Haninge inte ska ta emot fler nyanlända med uppehållstillstånd, utan i stället borde Haninge bryta mot lagen, säger Meeri Wasberg (S).

Läs mer: S svarar på flygbladen