Modern bild av kvinnor i Fittja

Shakhlo Atlieva från Fittja har skrivit en bok om kvinnor från Fittja för att ge en mer nyanserad bild av invandrarkvinnor.
Shakhlo Atlieva från Fittja har skrivit en bok om kvinnor från Fittja för att ge en mer nyanserad bild av invandrarkvinnor.
Shakhlo Atlieva tröttnade på bilden av den passiva invandrarkvinnan som sitter isolerad i sin lägenhet.

Så hon offrade sina kvällar och nätter – och skrev intervjuboken Fittjakvinnors röster.

– Det finns fördomar om att vi invandrarkvinnor inte vill jobba, har många barn och sitter hemma, att vi inte vill integrera oss. Den bilden känner jag inte igen. Jag ville visa upp en modern bild, den jag stöter på varenda dag, säger Shakhlo Atlieva.

– Jag vill att boken ska vara en inspirationskälla.

I sex personporträtt skildras livsöden som är allt annat än vanliga.

Det är Abbyan som skriver barnböcker och svarar ”Jag kommer från Fittja” som de gör i USA när någon frågar varifrån man kommer.

Det är egna företagaren Liselott som lär ut antirynk-gympa.

Det är Zewe, som hade samma barnmorska när hennes första barn föddes som när hon själv kom till världen och som kanske är den person som berört Shakhlo mest.

– Hon gifte sig när hon var 16 och fick barn när hon var 17. Familjen gjorde inget för att stoppa giftermålet men trots svårigheterna att få jobb som ung förälder gav hon inte upp. Hon klarade sig. Nu försöker hon förebygga att andra unga tjejer gör samma misstag som hon.

Shakhlo Altieva kom till Sverige från Uzbekistan som 24-åring för elva år sedan.

De senaste nio åren har hon bott i Fittja. Det dåliga ryktet med kriminalitet och otrygghet känner Shakhlo inte alls igen sig i.

Fittja är tryggt och fint och hon trivs bra här, berättar hon.

– Idén att skriva om oss från Fittja har jag haft jättelänge, ända sedan jag läste på Södertörns högskola och började förstå vilka fördomar det finns om oss som bor i invandrartäta förorter.

Så när hon var hemma med sitt tredje barn såg hon en annons om att man kunde söka pengar från Kreativa fonden i Botkyrka kommun.

Hon sökte 50 000 kronor och fick i slutändan hälften.

Samtidigt som hon började jobba igen efter föräldraledigheten satte hon i gång med boken.

Ett drygt år senare är den nu klar.

– Jag har jobbat heltid och har skrivit på kvällarna med barnen springande omkring mig. Det var inte lätt och jag är glad att jag klarade det.

Boken har tryckts i 700 exemplar och finns att köpa eller låna på Mångkulturellt centrum och på alla bibliotek i Botkyrka kommun.