Den gamla handelsplatsen är under förvandling. På sikt ska det bli uppemot 5 000 bostäder, men även handel, kontor, service och parker i Södra Häggvik.

Det går visserligen inte så fort, men nu tas ett steg framåt då detaljplanen för områdets nordöstra del går ut på samråd.

900 lägenheter

I dag finns där en stor parkeringsplats och butiker så som Coop, Systembolaget och ett apotek.

Nu ska kvarteret, som ligger precis vid den kommande nya södra pendeltågsentrén i Häggvik, förändras och få modern stadsbebyggelse.

Detaljplanearbetet omfattar cirka 900 lägenheter, inklusive ett 20-våningshus intill järnvägen, plus livsmedelsbutik, två förskolor och en ny stadsdelspark.

i sydvästra hörnet av Stansen 1 ska det bli en park.

i sydvästra hörnet av Stansen 1 ska det bli en park.

Cavendo

– Den nya uppgången vid Häggviks station ansluter direkt till våra tänkta stadskvarter via ett nytt stationstorg med kommersiella inslag. Det kommer att bli entrén till hela Södra Häggvik, säger Martin Lindblad på Cavendo som är utvecklingspartner åt fastighetsägaren LaSalle Investment management.

Det högsta huset i Stansen 1 byggs intill den blivande stationsuppgången, och intill torget Häggviksplan.

Det högsta huset i Stansen 1 byggs intill den blivande stationsuppgången, och intill torget Häggviksplan.

Cavendo

Sammanhängande stadsbebyggelse

Senare ska flera av de andra kvarteren i Södra Häggvik också bebyggas med bostäder. Ett av dem är Städet 1 där bland annat Ica Maxi ligger i dag och ett annat är Stinsen där det gamla köpcentret och en stor markparkering täcker det mesta av ytan i dag.

På lång sikt är tanken att koppla ihop Södra Häggvik med Sollentuna Centrum via Turebergs allé och skapa en sammanhängande stadsbebyggelse som sträcker sig ända från Häggviksleden i norr till Turebergsleden i söder.

– Södra Häggvik är del av en regional stadskärna och området har ett gynnsamt läge mitt i kommunen. De som bor och verkar här har nära till kommunikationer och grönområden. Tillsammans med fastighetsägarna skapar vi en trygg och mångfasetterad stadsdel i Sollentuna, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M).