ANNONS

”Modersmålet stärker elevens identitet”

Samanthi Al Dhaheri, chef modersmålsenheten
Samanthi Al-Dhaheri är chef för modersmålsenheten i Upplands-Bro kommun.
Kulturhuset i Kungsängen
Modersmålsdagen kommer hållas i Kulturhuset i Kungsängen.
I Upplands-Bro kommun finns modersmålsundervisning i omkring 30 olika språk. På torsdag får allmänheten en chans att lära sig mer om undervisningen och varför den behövs.
ANNONS

– Modersmålets betydelse är viktig. Det stärker eleven i sin egen identitet och om man har ett bra modersmål stärker det utvecklingen i andra ämnen, säger Samanthi Al-Dhaheri som är chef för modersmålsenheten på kommunen.

Under torsdag den 23 februari arrangerar kommunen Modersmålsdagen på Kulturhuset i Kungsängen. Evenemanget pågår mellan 16 och 18.45 och eleverna kommer bland annat bjuda på poesi på swahili, isländsk rap och spansk dans. Eleverna kommer också göra i ordning mat och fika från olika länder.

Kulturhuset i Kungsängen, Upplands Bro

Kulturhuset i Kungsängen, Upplands Bro

Tanken är att göra en bredare allmänhet nyfiken och bättre insatt, men också att informera familjer med andra modersmål än svenska om deras möjlighet att ta del av undervisning.

– Vi hoppas på att både föräldrar och elever ska kunna delta. Vi vill få igång engagemanget och informera om vilka rättigheter man har att ta emot modersmålsundervisning, säger Samanthi Al-Dhaheri.

I princip har alla elever som talar något annat språk än svenska hemma rätt att  läsa det i skolan. Men för att kunna starta en utbildning måste det vara minst fem elever med samma språk inom kommunen som anmält intresse. Undantag gäller för de fem officiella minoritetsspråken finska, meänkieli, samiska, romani chib eller jiddisch – då räcker det med en elev för att starta utbildning och språket måste inte talas hemma.

Det finns också ett behov att av införa tydligare riktlinjer så att elever i olika kommuner får samma möjligheter tycker Samanthi Al-Dhaheri.

– När man har jämfört i Stockholms län finns det en jättestor variation kring hur många minuter eleverna får modersmålsundervisning varje vecka. Det kan vara allt ifrån sju minuter till två timmar, säger hon.

ANNONS