ANNONS

Modulbostäderna fortsätter att oroa

Vid stationer informerade staden om det planerade boendet och hur flyktingar ska integreras i samhället. Här talar kommunikationsstrategen Carl Smitterberg (I orange tröja) med några besökare.
Vid stationer informerade staden om det planerade boendet och hur flyktingar ska integreras i samhället. Här talar kommunikationsstrategen Carl Smitterberg (I orange tröja) med några besökare.
Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) svarade på frågor.
Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) svarade på frågor.
Sundbybon Thomas Lindström från nätnätverket ”Ta ert ansvar” var nöjd med beslutet.
Sundbybon Thomas Lindström från nätnätverket ”Ta ert ansvar” var nöjd med beslutet.
De planerade modulbostäderna i Beckomberga oroar. Det märktes på ett öppet möte om projektet i torsdags. Samtidigt kom beskedet att bygget i Sundby läggs ned.
ANNONS

Att frågan om modulbostäder för nyanlända flyktingar engagerar var tydligt­ på det välbesökta möte som Stockholms stad anordnade i torsdags. På tomten Råcksta 1:21 vid Kopparbacken har staden sökt bygglov för att uppföra 125–175 lägenheter. Här, och på en rad andra platser i Stockholm, vill man skapa bostäder för flyktingar med permanent uppehållstillstånd. Staden ska ordna bostäder för 2 810 personer utifrån den nya bosättningslagen från i mars.

Runt 350 personer kom till mötet i Beckombergaskolan som var ett slags öppet hus.

Vid olika stationer informerade staden om hur byggnaderna ska se ut, vilken hjälp de nyanlända får och hur man själv kan engagera sig och hjälpa till – en vilja som visats i stadsdelen och som framförts bland annat i olika Facebookgrupper och bland föreningar.

I en sal satt stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S), bostads- och demokratiborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) och Bromma­ stadsdelsnämnds ordförande Cecilia Obermüller (MP) och svarade på frågor. Flera poliser och vakter bevakade mötet som gick lugnt till.

Däremot framkom en tydlig oro från grannarna. Många vänder sig emot att boendet blir för stort. I bygglovshandlingarna framgår att det till största delen är enrumslägenheter som ska byggas.

– Vi är oroliga för att en stor grupp ensamstående män ska flytta in och skapa en demografisk snedvridning. Det här handlar om ren och skär rädsla, sa en mamma som vill vara­ anonym.

Cecilia Obermüller försökte mana till lugn under mötet.

– Jag kan förstå att man är orolig. Jag är övertygad om att man vill få hit barnfamiljer och skapa en blandning av människor. Jag tror att det kan bli bra. Det här är personer som vill jobba, lära sig svenska och komma ut i samhället.

Att bygglovshandlingarna visar på många enrummare ska man inte stirra­ sig blind på, enligt Carl Smitterberg. Han är kommunikationsstrateg på staden och medverkade på mötet.

ANNONS

– Upphandlingsunderlaget visar inte­ exakt hur det ska se ut i slutändan. Den fördelningen fattar man beslut om senare­ i processen, sa han.

Liknande frågor ställdes även till Roger­ Mogert av ett par från Flysta. De betonade att ett stort boende kommer att försvåra integrationen.

– Man vet inte vilka som kommer och det skapar oro. Vi vet inte fördelningen­ vad gäller ensamstående män och familjer­ och det tycker även vi är otillfredsställande. Vi har en arbetshypotes­ att det kan bli 50–70 procent ensam­stående män, sa Roger Mogert.

Många pekade på att platsen är gammal sjöbotten och därför skulle vara olämplig. Platsens lämplighet kommer att utredas, berättade Fredrik Jurdell, vd på Stiftelsen Stockholms hotellhem som ska förvalta bostäderna.

– Om vi får bygglov kommer marken att undersökas ordentligt. Ser vi då att det behövs pålas och kosta mycket kan projektet bli mindre eller till och med ställas in, sa han.

Samma dag kom nyheten att projektet för modulbostäder på en tomt vid Arrendevägen-Småbrukarvägen i Sundby dras tillbaka.

Det handlar om att skolan kan behöva använda tomten, enligt Stockholms stad.

– Sundbyskolan är hårt ansträngd och utbildningsförvaltningen ville inte­ att tomten skulle bindas upp på så lång tid som det skulle vara fråga om, sa Fredrik Jurdell.

Protesterna mot modulhusen i Sundby bidrog inte till beslutet, enligt honom.

– Nej. Det finns ingen föreslagen plats som undgått kritik. Protesterna har varit stora i till exempel Örby och i Beckomberga också. Det är tydligt att många är arga och oroliga i Beckomberga också. Så den kopplingen kan man inte göra. När vi väljer platser gör vi det enbart utifrån sakskäl. Men det innebär också att fler av de planerade platserna kan falla bort.

I juni väntas stadsbyggnadsnämndens besluta om bygglovsansökningarna för modulbostäder i Beckomberga­, Örby och Sätra. Även projekten i Slakthusområdet, Grimsta och Hagsätra arbetar­ staden vidare med.

Till mötet i Beckomberga kom också en stor grupp personer från nätverket ”Ta ert ansvar” som motsätter sig planerna. Sundbybon Thomas Lindström från nätverket är nöjd med att Sundbyprojektet inte blir av.

– Politikerna måste hörsamma den oro som folk har i den här frågan. För förslaget på boendet på Bäckbornas väg vill vi se en riskanalys avseende trygghet, miljö, skolor och hälsan för dem som bor där med tanke på att området utsätts för flygbuller, säger han.

Läs mer om debatten här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.