Moduler för flyktingar kan byggas i Bromma

Migrationsverket ansvarar för flyktingarna tills kommunerna hittat lämpliga boenden.
Migrationsverket ansvarar för flyktingarna tills kommunerna hittat lämpliga boenden.
Stockholms kommun måste ordna bostad åt 2810 flyktingar som fått permanent uppehållstillstånd – detta efter att den nya tvingande anvisningslagen trädde i kraft den 1 mars.

Ett antal nya boenden kommer att byggas i Bromma.

Den nya anvisningslagen innebär att alla kommuner är skyldiga att ordna boende åt ett visst antal nyanlända som fått permanent uppehållstillstånd. Stockholm har anvisats 2810 personer som ska tas emot under 2016 – 1765 fler än under 2015.

– Vi måste göra vår andel. Så fort vi fick tilldelningen började uppdraget att ordna det här, säger Lena Karlsson, kommunens samordnare.

Eftersom det råder bostadsbrist i Stockholms kommun arbetas nu intensivt med planeringen för nya bostäder. Planen är att bygga modulhus som kan sättas upp relativt snabbt på olika håll i kommunen.

– Vi hoppas att 2000 ska vara klara till hösten, säger Lena Karlsson.

Stockholmshem har fått i uppdrag att göra en upphandling av modulhusen. Men exakt var de ska sättas upp är ännu inte officiellt – men några av bostäderna kommer med största sannolikhet att hamna i Bromma.

– Vi tittar efter möjlig mark överallt. Tanken är att sprida dem över Stockholm, säger Lena Karlsson.

– Några kommer att hamna i Bromma.

Vilka platser i Bromma som blir aktuella kan hon berätta först om några veckor.

Lena Karlsson understryker att staden i sin beställning lagt vikt vid att modulhusen ska se bra ut och smälta in i närmiljön.

– Fördelen med moduler är att de kan flyttas och användas till annat längre fram, säger hon.

Formellt kommer det att vara SHIS Bostäder (Stiftelsen hotellhem i Stockholm) som ansvarar för bostäderna. Det är stans största hyresvärd inom sociala bostäder och förmedlar redan idag så kallade genomgångsbostäder med korttidskontrakt via socialtjänsten. Bostäderna är till för människor som av ekonomiska eller sociala skäl har hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden.