Moduler ska lösa bostadsbristen

Carina Erlandsson, (M) socialnämndens ordförande menar att det behövs modulbostäder för flyktingar. 
På bilden modulhus i Fagersjö i Farsta stadsdelsområde.
Carina Erlandsson, (M) socialnämndens ordförande menar att det behövs modulbostäder för flyktingar. På bilden modulhus i Fagersjö i Farsta stadsdelsområde.
Kommunen ska ta emot 185 flyktingar nästa år. Men för att tillmötesgå kravet krävs åtgärder. …
–Det måste till moduler för att vi ska klara det och det måste gå fort, säger Carina Erlandsson, (M) socialnämndens ordförande.

Regeringens förslag om nya regler för tillfälliga bygglov har välkomnats av styrande i kommunen. Och även fast kommunalrådet Olle Reichenberg (M) skriftligen motsatt sig att Danderyd ska ta emot fler flyktingar, underlättar förslaget om tillfälliga bygglov när det gäller att möta framtidens behov för nyanlända. Hittills i år har kommunen välkomnat 97 flyktingar, enligt färsk statistik från Migrationsverket, men kvoten ligger på 128. Carina Erlandsson tror att det blir tufft.…
– Nästa år har vi 185 tilldelade och andra politiker brukar tala om utmaning men jag brukar säga problem. 185 kommer att bli tufft mot 128 i år, som vi tror att vi klarar, även om det inte blir lätt som en plätt.

LÄS OCKSÅ: Ett år sedan familjen kom till Enebyberg

Det krävs snabba åtgärder och det enda sättet, menar Carina Erlandsson, är att bygga modulbostäder. Hittills finns 17 lägenheter i moduler i Enebyberg, 22-platser på ett nyöppnat HVB-hem och 97 nyanlända bor runtom i Danderyd på fastighetskontrakt som kommunen har. Det rör sig om hyresrätter, bostadsrätter eller seniorboenden som inte varit attraktiva för äldre. Var de framtida modulerna kommer att ligga är oklart i dagsläget men tjänstemän på kommunen utreder nya eventuella platser. Det finns åsikter om att bygga på olika håll i Danderyd.
– Vi tycker att det är viktigt att nyanlända bor utspridda. Det är bättre för integrationen om de kommer närmare svenskar, säger Carina Erlandsson.